Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Paragvaj povećao izvoz u prošloj godini

Središnja nacionalna banka Paragvaja objavila je kako je Paragvaj prošlu godinu završio s gospodarskim rastom BDP-a od 5 posto. Direktor banke José Cantero ocijenio je prošlu godinu gospodarski održivom i sa zadovoljavajućim rastom, posebno u građevinskom i proizvodnom sektoru. Smatra se da je građevinski sektor jedan od novih pokretača gospodarstva u Paragvaju u posljednje dvije godine koji ima prosječni godišnji rast od 12 posto. Također, rastao je i izvoz paragvajskih proizvoda. On je između siječnja i studenoga 2021. dosegao iznos od 13 milijardi američkih dolara. U istom razdoblju 2019., mjesecima prije dolaska pandemije, zemlja je ostvarila izvoz u iznosu od 11,688 milijardi USD. Najviše se izvoze proizvodi poljoprivrednog podrijetla, kao i proizvodi industrijskog podrijetla, a zabilježeno je kako je energetski sektor izvezao energenata u visini od 1,495 milijardi USD. Najveći izvozni skok zabilježen je izvozu poljoprivrednih proizvoda kao što su soja, meso i sojino ulje. Sve to imalo je pozitivan učinak na gospodarstvo.
Treba napomenuti da je paragvajska Vlada pokrenula inicijativu kojom se definira sustav proizvodnje roba i pružanja usluga, čiji je cilj industrijski razvoj, otvaranje novih radnih mjesta i povećanje izvoza. Proizvodnja ili opskrba obavlja se po nalogu i narudžbi tvrtke sa sjedištem u inozemstvu. Na temelju sklopljenih međunarodnih ugovora, sve što se proizvede na nacionalnom teritoriju izvozi se u bilo koji dio svijeta. Ova inicijativa polučila je dobar uspjeh te je dovela do povećanja izvoza roba i usluga za 69,3 posto u studenome prošle godine, tj. 788 milijuna dolara, dok je pretprošle godine izvoz dosegao 465 milijuna dolara. Prema ovom modelu izvoza, glavno odredište je Brazil, koji uvozi 75,6 posto paragvajske robe. I s drugim zemljama Paragvaj ima dobru gospodarsku bilancu, ali nijedna nije jednaka učinku koji ima brazilska potražnja na paragvajsko gospodarstvo.
Prema podacima Nacionalne carinske uprave na prvom mjestu na ljestvici izvoznih tvrtki je Cargill Agropecuaria, s povećanjem izvoza od 68 milijuna američkih dolara u studenom prošle godine. Slijedi Companía Paraguaya de Granos, koja je zaradila 51 milijun dolara. Zatim su tu i Bunge Paragvaj i Beef Paragvaj, koje su zabilježile izvoz od 39 milijuna dolara, odnosno 35 milijuna dolara. Potrebno je spomenuti kako su i međunarodne cijene za izvoz soje i njezinih derivata uvelike pogodovale rastu izvoza u ovom sektoru.

Pisane vijesti