Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Grlić Radman na okruglom stolu "Crnogorsko-hrvatski kulturni dodiri: manjine kao mostovi suradnje i povezivanja"

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je u subotu, 22. siječnja 2022. godine, putem video veze na otvaranju okruglog stola "Crnogorsko-hrvatski kulturni dodiri: manjine kao mostovi suradnje i povezivanja", koji se u Podgorici održao u organizaciji Uprave za suradnju s dijasporom - iseljenicima Crne Gore.

Na početku panela ministar je istaknuo kako tema ovog okruglog stola prvi put stavlja hrvatsku manjinu i njezinu kulturnu baštinu u središte te govori kako je Crna Gora na pravom putu koji u različitostima vidi snagu i vrijednost svoje države koja participira kulturnu baštinu Hrvata Boke - uzimajući je kao vrijedan doprinos sveukupnoj kulturi Crne Gore, priznajući njezinu nacionalnu, hrvatsku odrednicu. "Imali smo i još uvijek imamo dosta neriješenih pitanja kada je riječ o našoj kulturnoj baštini. No, agilni rad Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore, na čelu s predsjednikom Zvonimirom Dekovićem u suradnji s nama i s hrvatskim institucijama pronalaze putove u kojima će biti zadovoljeni temeljni uzusi na obostranu korist", naglasio je ministar.

Istaknuo je nastavak zalaganja za uvrštavanje bitnih elemenata hrvatske baštine u crnogorski obrazovni sustav kako bi se hrvatska baština u Crnoj Gori sačuvala od prisvajanja, brisanja i prešućivanja čemu smo svjedoci u posljednje vrijeme. Potom je kazao da su uz Bokeljsku mornaricu jednako važni i Peraški ceremonijali koji su tradicijski ogled Hrvata Boke, potom predaje i priče, Dobrotska čipka, pasionska baština, književnost Boke od humanizma, renesanse i baroka te dalje do katedrale sv. Tripuna i Hrvatske sikstine otoka Gospe od Škrpjela te Gospe Ratačke kod Sutomora.

Za kraj je zaželio nastavak uspjeha u radu dvaju nacionalnih vijeća, crnogorskom u Republici Hrvatskoj i hrvatskom u Crnoj Gori, na odrednici međusobnog uvažavanja za izgradnju širih odnosa koji rasterećeni i definirani vode na više razine djelovanja.

Priopćenja