Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Važna obavijest osobama koje iz Hrvatske žele putovati u Litvu

Od 6. rujna Hrvatska se nalazi na crvenoj listi te  podliježe strožim mjerilima kontrole, što znači da je za osobe koje nisu cijepljene, nisu preboljele i ne pripadaju nijednoj drugoj skupini izuzeća uvjet za ulazak u Litvu predočenje isključivo PCR testa ne starijeg od 72 sata ili brzog antigenskog testa ne starijeg od 48 sata od trenutka uzimanja uzorka, kao i obavezna 7-dnevna samoizolacija. Za vrijeme samoizolacije dozvoljen je izlazak van, u šetnju u radijusu od najviše 1 km od mjesta samoizolacije uz zaštitnu opremu koja pokriva nos i usta, dok se zaposlenim osobama savjetuje kretanje samo između posla i doma pri čemu treba nositi maske, održavati sigurnu distancu te slijediti ostale opće upute za prevenciju koronavirusa ako ne postoji mogućnost rada na daljinu. Oni koji podliježu izuzećima od samoizolacije ili u čijem je pogledu vrijeme samoizolacije skraćeno, morat će ograničiti broj kontakata 14 dana od dolaska u Litvu.
Osobe koje su preboljele koronavirus u  roku od 90 dana prije ulaska u Litvu ili su cijepljene cjepivom registriranom u Registru lijekova EU prema cjelovitom rasporedu cijepljenja  nemaju se obvezu testirati ili ići u samoizolaciju pod uvjetom da imaju liječničku potvrdu o preboljenju, u vidu pozitivnog PCR testu unutar 90 dana ili potvrdu o cijepljenju na jednom od službenih jezika Europske unije, i to 14 dana od primljenog prvog cjepiva ako se prima u jednoj dozi ili drugog cjepiva ako se prima u dvije doze ne duže od 210 dana nakon zadnjeg cijepljenja. Za osobe koje su primile treću dozu cjepiva (booster), nema vremenskog ograničenja. Osobe koje su cijepljene prema cjelovitom rasporedu cijepljenja  moraju ići u samoizolaciju u slučaju da nije prošlo 14 dana od primljenog prvog cjepiva ako se prima u jednoj dozi ili drugog cjepiva ako se prima u dvije doze do proteka 14-og dana, te nakon toga moraju obavijestiti Nacionalni centar za javno zdravstvo https://nvsc.lrv.lt/shorten-1  o prekidu samoizolacije.  Djeca do 12 godina izuzeta su od samoizolacije, dok su djeca od 12 do 16 godina također izuzeta pod uvjetom da posjeduju negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili antigen test ne stariji od 48 sati.
Od 17. siječnja, putnicima iz zemalja na crvenoj listi preporučuje se napraviti PCR ili brzi antigenski test test najkasnije tri dana od ulaska u Litvu. Ova se preporuka se ne odnosi na osobe koje su preboljele koronavirus, ukoliko je koronavirus potvrđen na temelju pozitivnog PCR testa u roku od 90 dana prije dolaska u Litvu.
Svaki putnik koji zrakoplovom, morem ili kopnom dolazi u Litvu koristeći redovite, posebne i charter usluge, mora dostaviti osobne podatke Nacionalnom centru za javno zdravstvo (NPHC). To znači da prije ulaska u avion, trajekt, autobus ili vlak osoba mora ispuniti obrazac na web stranici NPHC i tijekom ukrcaja predočiti primljenu potvrdu - takozvani QR kod. Testiranje je obvezno za sve osobe starije od 16 godina. U slučaju individualnog putovanja kopnom, također je obvezna prijava u NPHC prije ulaska u Litvu. Međutim, putnici koji u Litvu dolaze vlastitim prijevoznim sredstvom izuzeti su od obveznog predočenja PCR testa ne starijeg od 72 sata ili antigen testa ne starijeg od 48 sati, oni  testiranje mogu obaviti u Litvi pod uvjetom da se registriraju za test u roku od 24 sata od ulaska u zemlju.  
Svi putnici koji  dolaze u Litvu trebaju se prijaviti na stranici  https://keleiviams.nvsc.lt/en/form unutar 48 sati prije putovanja.
Putnici, koji moraju ostati u 7-dnevnoj samoizolaciji, ali žele prije napustiti Litvu ili zbog važnog razloga napustiti mjesto samoizolacije, mogu zatražiti posebnu dozvolu na stranici https://nvsc.lrv.lt/leidimas .
Prijevoznici koji se zadržavaju u zemlji moraju ići u samoizolaciju, no ne moraju se testirati u Litvi niti je potreban negativan test za ulazak u zemlju. Osobe koje su u tranzitu kao i zaposlenici tvrtki koje se bave međunarodnim komercijalnim prijevozom neovisno o kojim prijevoznim sredstvima se radi, se ne moraju testirati niti ići u samoizolaciju. Aktualne informacije mogu se pratiti na stranici Vlade Republike Litve: https://lrv.lt/en, https://koronastop.lrv.lt/en/ Ministarstva vanjskih poslova Republike Litve: http://www.urm.lt/default/en/ kao i Ministarstva unutarnjih poslova: https://vrm.lrv.lt/en/ i Ministarstva zdravstva https://nvsc.lrv.lt/en/information-on-covid-19
 
 
Ako sumnjate da ste zaraženi ili oboljeli od COVID-19, zovite broj za hitne slučajeve 1808. Ako nemate litavsku SIM karticu zovite broj +370 37 367963.

News