Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Grlić Radman s ministricom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Biserom Turk

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman susreo se u srijedu, 5. siječnja 2021. godine, u Sarajevu s ministricom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Biserom Turković u okviru službenog posjeta toj zemlji.

Ministar Grlić Radman istaknuo je kako se njegov posjet nadovezuje na nedavni uspješni posjet predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića te da je cilj razmotriti mogućnosti održavanja zajedničke sjednice Vijeća ministara BiH i Vlade RH u prvoj polovici 2022. godine.

„Hrvatsku i BiH povezuje visoka robna razmjena, kao i niz infrastrukturnih projekata poput novog mosta Svilaj preko Save koji je otvoren prošle godine, a ove godine očekujemo i završetak novog mosta kraj Gradiške. Dotaknuli smo se i projekta Južne plinske interkonekcije, koji dobiva na važnosti u trenutnim okolnostima poremećaja“, rekao je ministar Grlić Radman.

Dodao kako Hrvatska i BiH također imaju interese na području cestogradnje, hidroenergije, prekogranične zaštite okoliša i europskih projekata prekogranične suradnje. „U tom kontekstu, postoji prostor za daljnje unaprjeđivanje naših bilateralnih odnosa, čemu bi zajednička sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Hrvatske svakako pridonijela“, istaknuo je ministar Grlić Radman.

Ministar Grlić Radman osvrnuo se i na političku situaciju u BiH, izrazivši nadu da će se ona ubrzo promijeniti te da će se stvoriti optimalni uvjeti za održavanje zajedničke sjednice. „Iskreno se nadam da će doći do poboljšanja političkih okolnosti unutar Bosne i Hercegovine. Naravno, tome bi uvelike pridonijelo i postizanje dogovora oko izbornog zakona. Očekujem da će predstojeći posjeti međunarodnih dužnosnika pridonijeti tom cilju te da se prilika neće propustiti. Ohrabrujem sve političke aktere u Bosni i Hercegovini da pokažu političku hrabrost i odlučnost te podrže proces koji će dovesti do jačanja povjerenja građana, pravednih izbora te u konačnici boljitka za vašu zemlju“, rekao je ministar.

Posjet Sarajevu ministar je završio susretom s vrhbosanskim nadbiskupom kardinalom Vinkom Puljićem, s kojim je razgovarao o problemima Hrvata u BiH te o važnosti konstruktivnog dijaloga između konstitutivnih naroda kako bi se održao mir i stabilnost.

Priopćenja