Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Grlić Radman: Hrvatska podupire Hrvate u središnjoj Bosni i stabilnu BiH


Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman kazao je u utorak u Križančevu Selu pokraj Viteza u središnjoj Bosni kako je došao u taj dio BiH s porukom ohrabrenja Hrvatima koji tamo žive, ali i potpore očuvanju mira i stabilnosti u toj zemlji.

Ministar Grlić Radman doputovao je u dvodnevni službeni posjet BiH, a započeo ga je odavanjem počasti Hrvatima koje su u prosincu 1993. godine u Križančevu Selu ubili pripadnici Armije BiH.

Šef hrvatske diplomacije položio je vijenac na spomen obilježje podignuto u tom mjestu gdje je ubijeno više od 60 hrvatskih civila i pripadnika HVO koji su se predali.

"Ovdje su stradali nevini ljudi i ovdje se dogodio strašan zločin jer su ubijeni starci, žene i djeca. Svaki zločin, tko god ga je počinio, mora biti sankcioniran", kazao je novinarima ministar Grlić Radman nakon odavanja počasti žrtvama Križančeva Sela.

Dodao je kako je cilj njegova posjeta ohrabriti Hrvate središnje Bosne u njihovim nastojanjima da opstanu u krajevima u kojima žive stoljećima te naglasio da Hrvatska podupire cjelovitu i stabilnu BiH te će se nastaviti zalagati za europski put susjedne države.

Istaknuo je kako je s obzirom na geopolitičko stanje Hrvatskoj u interesu imati stabilnu i sigurnu BiH, a pri tome smatra kako je položaj hrvatskog naroda u njoj itekako važan za stabilnost te zemlje.

"Hrvatska snažno podupire sve reformske procese koji idu u smjeru promjene izbornog zakona i kojima bi se eliminirali svi oblici diskriminacije i nejednakosti u izbornom procesu kako bi se omogućilo legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda pa i hrvatskog kao najmalobrojnijeg", kazao je ministar Grlić Radman.

U srijedu će ministar po treći put u dvije i pol godine biti u Sarajevu i tamo se sastati s ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković.

Kazao je kako je intenzitet međusobnih kontakata, uključujući nedavni posjet hrvatskog premijera Andreja Plenkovića BiH, dokaz koliko je Zagrebu stalo do dobrih odnosa sa susjednom državom.

Najavio je kako će Hrvatska na proljeće organizirati zajedničku sjednicu vlada dvije zemlje kako bi se što prije riješila sva otvorena pitanja, a Hrvatska ostaje država koja je najviše zainteresirana za stabilnost BiH.

"Hrvatska je najpouzdaniji partner BiH i ta se zemlja može osloniti na Hrvatsku i sva njena iskustva kao članice EU i NATO-a, uključujući pripreme za očekivani ulazak u eurozonu i Schengen.

Ministar Grlić Radman kaže kako je odgovornost političara slati poruke mira i suradnje jer je to interes svih građana kojima je potreban dobar život, a u obje zemlje on treba biti temeljen na europskim vrijednostima.

Nakon Križančeva Sela ministar je posjetio franjevački samostan u Gučoj Gori a potom je otputovao u Vitez kako bi se tamo sastao s hrvatskim dužnosnicima iz središnje Bosne na svim razinama vlasti u BiH.

Izvor: Hina/MVEPPriopćenja