Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Stabilnost kao osnovna smjernica kineskog gospodarstva u 2022.

Prema službenim stavovima NR Kine, zemlja je 2021. godine ostvarila značajne rezultate u gospodarskom oporavku: ostvaren je napredak u promicanju visokokvalitetnog razvoja, poduzeti su daljnji koraci u izgradnji novog obrasca gospodarskog razvoja, a gospodarstvo zemlje dokazalo je svoju otpornost i vitalnost.
U prva tri tromjesečja 2021. godine BDP je narastao 9,8 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, a prosječna stopa rasta zadnje dvije godine iznosila je 5,2 posto. Od siječnja do listopada prihod industrije narastao je 42,2 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je u istom razdoblju ukupna društvena potrošnja povećana za 14,9 posto. U prvih jedanaest mjeseci, ukupan obujam uvoza i izvoza premašio je 35,39 bilijuna juana sa stopom rasta od 22 posto, što je više nego u cijeloj protekloj godini (32,16 bilijuna juana). U prvih deset mjeseci, u ruralnom području Kine otvoreno je 11,33 milijuna novih radnih mjesta, čime je ispunjen zadani godišnji plan.
Gospodarstvo Kine snažno se oporavilo od pandemijske krize 2020. godine, no rast je usporio posljednjih mjeseci zbog viših cijena sirovina i energenata, zaduženosti nekretninskog sektora, ali i novih slučajeva zaraze koronavirusom. Kineski BDP porastao je 4,9 posto u trećem tromjesečju 2021., u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, što je pad u odnosu na porast od 7,9 posto u drugom tromjesečju ove godine te ujedno najsporiji rast u godini.
Kina je postavila prioritete svoje gospodarske politike u 2022. godini, ističući stabilnost kao glavni cilj, te nužnost održavanja intenziteta fiskalnih rashoda i uvođenja smanjenja poreza i naknada za potporu gospodarskom rastu.
Narodna banka Kine (PBOC) smanjila je od 15. prosinca ove godine stopu obvezne pričuve za banke za 0,5 posto na 8,4 posto, čime je oslobodila oko 1,2 bilijuna juana (188,3 milijarde dolara) u financijski sustav. Ovo je drugi takav potez ove godine, nakon prethodnoga u srpnju, s ciljem podupiranja posustalog gospodarskog rasta. Naglasak na gospodarskoj stabilnosti signalizira kako će Kina slijediti preporuku Kineske akademije društvenih znanosti (CASS) i za 2022. godinu odrediti ciljanu stopu rasta iznad 5 posto.

Pisane vijesti