Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

OBVEZAN PCR TEST PRIJE ULASKA U ČEŠKU

Od 27. prosinca 2021. strani državljani koji ulaze u Češku dužni su prije ulaska imati negativan PCR test na COVID-19.
Prije ulaska obvezno je popuniti online obrazac dolaska.
PCR test potrebno je ponoviti između 5. i 7. dana nakon ulaska.
Pri izlasku iz kuće obvezno je nositi respirator ili drugo zaštitno sredstvo koje sprječava širenje minimalno 94% kapljica, bez ventila za izdah, npr. respirator klase FFP2 ili KN 95.
 
Od obveze testiranja izuzeti su:
- djeca mlađa od 12. g.,
- radnici u međunarodnom prijevozu uz odgovarajuću potvrdu
- osobe koje su u proputovanju kopnenim putem, u trajanju od maksimalno 12 sati, izuzev putovanja započetih 30. 12. 2021.-01.01.2022.,
- osobe koje dolaze izravno iz susjednih zemalja na maksimalno 24 sati, ili koje se vraćaju izravno iz susjednih zemalja u kojima su provele maksimalno 24 sata, izuzev putovanja započetih 30. 12. 2021.-01.01.2022.;
- maloljetne osobe čije mentalne sposobnosti ili trenutno mentalno stanje ne dopuštaju testiranje, uz potvrdu na engleskom jeziku izdanu od liječnika u državi članici EU, a koja sadrži pečat, identifikacijske podatke i telefonski broj liječnika.
 
*Radi dodatnog pojašnjenja novih mjera u ČR, navodimo i sljedeće:
 
Strani državljani koji putuju u Češku Republiku morat će prije putovanja predočiti negativan rezultat PCR testa. Ova se obveza odnosi i na cijepljene osobe i osobe koje su se oporavile od COVID-19 u posljednjih šest mjeseci. Primjenjuje se na putovanja iz svih zemalja bez obzira na razinu rizika od prijenosa COVID-19. Osobe koje nisu cijepljene ili se nisu oporavile od COVID-19 u posljednjih šest mjeseci, moraju se dodatno podvrgnuti PCR testu između 5. i 7. dana nakon dolaska.
 
Proslave Nove godine:
Za razdoblje od 30. prosinca 2021. do 1. siječnja 2022. uvode se stroži uvjeti ulaska za kratkoročna putovanja (do 24 sata) s ciljem smanjenja putovanja za doček Nove godine. Osobe koje putuju u Češku morat će prije putovanja predočiti negativan rezultat PCR testa, te se jedina iznimka odnosi na osobe cijepljene dodatnom booster dozom.
 
Gore navedena pravila ne vrijede za češke državljane i strane državljane sa stalnim ili dugotrajnim boravkom na teritoriju Češke Republike. Ako putuju javnim prijevoznim sredstvom, i dalje im je dopušteno prije ulaska na teritorij Češke imati samo rezultat antigenskog testa umjesto rezultata PCR testa, a ako dolaze privatnim automobilom, izuzeti su od obveze testiranja prije ulaska na teritorij Češke Republike. Cijepljene osobe su izuzete od testiranja.

Stranice