Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Predsjednik Milanović na Kosovu obišao pripadnike Hrvatske vojske u operaciji KFOR

Dvodnevni službeni posjet Republici Kosovu predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović završio je u Peći, u Kampu „Villaggio Italia“ susretom s predstavnicima Hrvatske vojske koji se nalaze na Kosovu u sklopu NATO operacije KFOR.
U Kampu „Villaggio Italia“ Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske obišao je Taktičko-tehnički zbor nakon čega je uslijedio susret s hrvatskim vojnicima i zajednički ručak. Posjet Kosovu bila je prigoda da se predsjednik Milanović osobno ponovno susretne i razgovara s hrvatskim vojnicima koji se u blagdansko vrijeme nalaze daleko od svojih obitelji.
Čestitajući Božić hrvatskim vojnikinjama i vojnicima, predsjednik Milanović rekao je: „Drago mi je da sam danas ovdje, da vidim gdje ste i da se još dodatno uvjerim kako ovo ima smisla i koristi i za Hrvatsku i za vas“.
Govoreći o stanju na Kosovu i o sigurnosti naših vojnika na Kosovu predsjednik Milanović novinarima je rekao da su oni sigurni. „Situacija je stabilna, ali fragilna. Teško da može izbiti rat. Kosovo stoji na mjestu i ono što je paradoks, da je ovo ustvari vrlo stabilan i predvidiv dio. U NATO primaš one s kojima možeš računati, to nije avantura. To je dugoročno”, rekao je.
Uoči odlaska u Kamp „Villaggio Italia“, Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske susreo se i s pripadnicima Hrvatske vojske u Kampu „Film City“ u Prištini. U Zapovjedništvu KFOR-a predsjednik Milanović održao je sastanak sa zapovjednikom NATO operacije KFOR general-bojnikom Ferencem Kajarijem koji je istaknuo doprinos hrvatskih vojnikinja i vojnika u obavljanju svojih zadaća u očuvanju mira i sigurnosti na Kosovu. Uz predsjednika Milanovića na sastanku su bili načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske admiral Robert Hranj, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske gp Boris Šerić, predstojnik Ureda predsjednika Orsat Miljenić, savjetnik Predsjednika za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić i veleposlanica Republike Hrvatske u Republici Kosovu Danijela Barišić. 
Nakon sastanka u Zapovjedništvu KFOR-a, predsjednik Milanović susreo se sa  zapovjednikom 36. hrvatskog kontingenta pukovnikom Krešimirom Tušekom i hrvatskim vojnicima. U Republici Kosovo nalazi se 36. hrvatski kontingent, u kojemu je 141 pripadnik HV-a. Predsjednik Milanović ispratio ih je 22. studenoga 2021. kada su pripadnici Hrvatske vojske otputovali u šestomjesečnu rotaciju na Kosovo.
Izvor: https://www.predsjednik.hr/vijesti/predsjednik-milanovic-na-kosovu-obisao-pripadnike-hrvatske-vojske-u-operaciji-kfor/

Pisane vijesti