Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

KONCERTI KVARTETA SORKOČEVIĆ U PARIZU, PROSINAC 2021.

U organizaciji ACMA-e, udruženja bivših studenata zagrebačkog Sveučilišta i Veleposlanstva Republike Hrvatske u Parizu, te uz financijsku potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvatske izvan Republike Hrvatske, u prosincu je u Parizu gostovao Kvartet Sorkočević iz Dubrovnika.
Kvartet Sorkočević osnovan je 1988. godine, a sačinjavaju ga Đive Franetović Kušelj na flauti, Nena Ćorak na klaviru, Danijel Bagić na kontrabasu i Slobodan Begić na violini te ujedno i umjetnički direktor kvarteta. Ime nosi po Luki Sorkočeviću, dubrovačkom skladatelju 18. stoljeća. Kvartet Sorkočević održao je tijekom godina niz koncerata u Hrvatskoj, te gostovao na brojnim inozemnim odredištima. Na koncertima u Parizu izveli su skladbe Albinonija, Corellija, Luke Sorkočevića, Nene Ćorak, Blagoja Berse i Završno kolo iz opere Ero s onoga svijeta Jakova Gotovca.
Kvartet Sorkočević 10. prosinca održao je Božićni koncert pred brojnom publikom u gradu Rueil Malmaison, u neposrednoj okolici Pariza. Grad Rueil Malmaison pobratimljen je s gradom Dubrovnikom, te je tijekom proteklih dvadeset godina ugostio brojne umjetnike iz Republike Hrvatske. Pod pokroviteljstvom gradonačelnika Particka Ollierija, koncert je održan u prepunoj koncertnoj dvorani Konzervatorija Rueil Malmaisona. 11. prosinca Kvartet Sorkočević održao je koncert u pariškoj crkvi Saint-François, a muzičarima se vokalnom pratnjom pridružila Vesna Spajić-Dizdar. U Hrvatskoj katoličkoj misiji u Parizu, u crkvi Saint-Germain de Charonne, 12. prosinca održan je treći koncert Kvarteta Sorkočević. Uz svoj repertoar, umjetnici su izveli i hrvatske božićne pjesme, uz vokalnu pratnju Vesne Dizdar Spajić.

Pisane vijesti