Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Grlić Radman predsjedao Povjerenstvom za međunarodnu razvojnu suradnju i humanitarnu pomoć inozemstvu

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman predsjedao je u četvrtak, 16. prosinca 2021. godine, godišnjom sjednicom Povjerenstva za međunarodnu razvojnu suradnju i humanitarnu pomoć inozemstvu, koja je održana putem video veze. Povjerenstvo za međunarodnu razvojnu suradnju i humanitarnu pomoć inozemstvu je međuresorno tijelo osnovano s ciljem poticanja međuresorne suradnje i jačanja koordinacije između razvojnih i humanitarnih dionika na nacionalnoj razini.

Obraćajući se uvodno članovima Povjerenstva, ministar Grlić Radman podsjetio je kako je Republika Hrvatska nakon stjecanja neovisnosti, prošla jedinstven put od primateljice razvojne i humanitarne pomoći do relevantnog donatora. U godini iza nas koju je uvelike obilježila pandemija bolesti COVID-19, Hrvatska je nastavila spremno pružati pomoć najpotrebitijima u svijetu, zadržavajući pritom zemlje susjedstva u fokusu svoje razvojne i humanitarne politike, posebice Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Kosovo, istaknuo je ministar.

Glavne teme radnog dijela sjednice bile su izrada Izvješća o provedbi službene razvojne pomoći Republike Hrvatske za 2021. godinu i Provedbeni program Nacionalne strategije razvojne suradnje Republike Hrvatske za 2022. godinu.

Sudionici su zaključno pozvani na nastavak aktivnog angažmana, kao sukreatori razvojne suradnje i pružatelji službene razvojne pomoći, osobito u kontekstu izrade nove Nacionalne strategije razvojne suradnje za razdoblje 2022.-2026., koja će biti usklađena sa Zakonom o razvojnoj suradnji i humanitarnoj pomoći inozemstvu i Zakonom o sustavu strateškog planiranja.

Priopćenja