Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Veleposlanik Gordan Bakota u nastupnom posjetu predsjednici vlade savezne pokrajine Porajnje-Falačke Malu Dreyer

U okviru svojih nastupnih posjeta saveznim pokrajinama, veleposlanik Gordan Bakota susreo se 17. siječnja 2022. s predsjednicom vlade savezne pokrajine Porajnje-Falačke Malu Dreyer.

U fokusu razgovora bile su mnogobrojne poveznice između Hrvatske i Porajnje Falačke – na području gospodarstva, obrazovanja i znanosti, ali i hrvatske zajednice, koja svojim angažmanom doprinosi razvoju daljnjih veza i oblika suradnje između dvije zemlje. Dugogodišnji aktivni oblici suradnje postoje i na lokalnoj razini – tako, primjerice, sporazum o prijateljstvu između Zagreba i Mainza datira još iz 1967. godine, a Pula i Trier prošle su godine  obilježili jubilarnu, 50. obljetnicu svoje suradnje. U Mainzu je 2011. godine otvoren konzulat Republike Hrvatske na čelu s počasnim konzulom.

Veleposlanik Bakota informirao je predsjednicu pokrajinske vlade Dreyer o aktivnostima obilježavanja 30. obljetnice uspostave hrvatsko-njemačkih diplomatskih odnosa, kao i o  hrvatskim vanjskopolitičkim prioritetima – ulasku u Schengen i eurozonu te članstvu u OECD-u.

Teme razgovora također su bile borba protiv pandemije koronavirusa te iskustva dviju zemalja u saniranju posljedica prirodnih katastrofa.

U pratnji veleposlanika bio je generalni konzul RH u Frankfurtu Vedran Konjevod.

Foto: Stefan Sämmer

Pisane vijesti