Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Izložba 'Ars et virtus. Hrvatska – Mađarska. 800 godina zajedničke kulturne baštine' otvorena u Mađarskom nacionalnom muzeju u Budimpešti

U Mađarskom nacionalnom muzeju u Budimpešti, 9. prosinca 2021.godine, svečano je otvorena izložba 'Ars et virtus. Hrvatska – Mađarska. 800 godina zajedničke kulturne baštine', koju su osmislili i organizirali stručnjaci Galerije Klovićevi dvori iz Zagreba i Mađarskoga nacionalnog muzeja. Izložbu su otvorili ministrica kulture i medija Republike Hrvatske dr. sc. Nina Obuljen Koržinek u svojstvu izaslanice predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića i ministar ljudskih resursa Mađarske prof. dr. Miklós Kásler. Uz tristotinjak hrvatskih i mađarskih uzvanika, među kojima i dvadesetak inozemnih veleposlanika i drugih diplomata, uz veleposlanika Republike Hrvatske u Mađarskoj dr.sc. Mladena Andrlića nazočili su i svi diplomati i djelatnici Veleposlanstva.

Izložba Ars et Virtus, kroz najljepše umjetnine iz mađarsko-hrvatske baštine u kronološkom rasponu od srednjega vijeka do 1918. godine, pruža uvid u povijesne i umjetničke tradicije i veze Hrvatske i Mađarske. Pokrenuta je na inicijativu ministrice Obuljen Koržinek kao ključni umjetnički projekt u sklopu hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2020. godine i rezultat je dvogodišnje intenzivne suradnje i promišljanja brojnih stručnjaka Galerije Klovićevi dvori iz Zagreba te Mađarskog nacionalnog muzeja. Otvorena je, uslijed pandemije, prvo u rujnu 2020. godine u Zagrebu. Dio je Programa kulturne suradnje između Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Ministarstva ljudskih resursa Mađarske za godine 2019.–2022.
 
Za osobit doprinos ostvarenju iznimnoga izložbeno-istraživačkog projekta, ravnatelj Galerije Klovićevi dvori Antonio Picukarić i glavna kustosica dr.sc. Petra Vugrinec odlikovani su Redom Mađarskoga zlatnog križa.
 
Izložba u Mađarskom nacionalnom muzeju ostaje otvorena do 15. ožujka 2022.g.
 
Foto: Csaba Schumy i Kristina Goher

Pisane vijesti