Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministri Grlić Radman i Lamamra otvorili Hrvatsko-alžirski gospodarski forum


Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u okviru službenog posjeta Alžirskoj Narodnoj Demokratskoj Republici, otvorio je u nedjelju, 12. prosinca 2021. godine, s alžirskim ministrom vanjskih poslova Ramtane Lamamra Hrvatsko-alžirski gospodarski forum.

Ministar Grlić Radman u svom je govoru na Forumu zahvalio hrvatskim i alžirskim predstavnicima gospodarskih komora na organizaciji događaja te istaknuo zadovoljstvo potpisanim Ugovorom o uspostavi Zajedničkog poslovnog vijeća Hrvatske gospodarske komore i Alžirske komore trgovine i industrije. 

''Jedna od glavnih smjernica ovog Foruma je pružiti platformu za interakciju naših tvrtki i potaknuti trgovinsku razmjenu te međusobnu suradnju'', rekao je ministar Grlić Radman. Također se osvrnuo i na dugogodišnje prisustvo hrvatskih tvrtki na alžirskom tržištu, od sustava opskrbe pitkom vodom grada Alžira preko izgradnje niza cesta i brana do elektroenergetskih objekata. ''Na sastancima koje sam održao s ministrom Lamamrom složili smo se da ćemo udružiti snage kako bismo nove gospodarske potencijale koje smo zajedno identificirali pretvorili u konkretnu suradnju'', rekao je.

Izrazio je zadovoljstvo prisutnošću hrvatskih tvrtki koje su zainteresirane za suradnju s alžirskim gospodarstvenicima, poglavito u sektorima brodogradnje, marikulture, izgradnje luka i vodne infrastrukture, agrikulture, energetike, informacijsko-komunikacijskih tehnologija, kao i turističkog sektora. 

Nadalje je pozvao alžirske tvrtke da hrvatske luke koriste za plasman svojih proizvoda u Europu, iznio mogućnosti ulaganja u nove industrijske i poslovne zone u Hrvatskoj te pozvao alžirske tvrtke na ulaganje. ''Uvjeren sam da će današnji Forum biti čvrst korak naprijed u unaprjeđenju naših gospodarskih odnosa'', zaključio je ministar Grlić Radman.

Drugog dana službenog posjeta ministar se susreo i s alžirskim predsjednikom Abdelmajidom Tebbouneom, s kojim je razgovarao o snaženju gospodarske suradnje dviju zemalja, o važnosti mira i stabilnosti na sjeveru Afrike, kao i o Bliskoistočnom mirovnom procesu. Razmijenili su mišljenja i o važnosti suzbijanja terorizma i ilegalnih migracija te potrebi za snažnijom kontrolom migracijskih tokova. 

"Radujemo se daljnjem snaženju naših prijateljskih odnosa, temeljenima na dugogodišnjem uzajamnom razumijevanju i partnerstvu, a koji su i dio partnerstva Europske unije i Alžira. Siguran sam da će sve jači politički odnosi dviju zemalja stvoriti više mogućnosti za gospodarsku suradnju i investicije", istaknuo je na sastanku ministar.
 

Priopćenja