Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Službeni posjet ministra Grlića Radmana Alžirskoj Narodnoj Demokratskoj Republici

Ministar Grlić Radman službeni posjet Alžirskoj Narodnoj Demokratskoj Republici započeo je u subotu 11. prosinca 2021. gosine, susretom s ministrom vanjskih poslova Alžira Ramtanom Lamamrom. Sastanak je potvrdio tradicionalno dobre odnose Hrvatske i Alžira, kao dvije prijateljske zemlje bez otvorenih pitanja.

Isto tako, potvrđene su zajedničke namjere i interes za daljnjim unaprjeđenjem političke i gospodarske suradnje dviju država.

"Hrvatska vidi Alžir kao državu koja se oduprla izazovima terorizma, i u vrijeme nestabilnosti koje karakteriziraju regiju Magreba, kao jednu od regionalnih predvodnica. Kontinuitet stabilnosti Alžira iznimno je važan za Hrvatsku i EU, kako zbog njegove stabilizacijske uloge u regiji, tako i uspješnog sprječavanja eskalacije migracijskih valova iz Sahela i šire Afrike prema Europi", naglasio je ministar Grlić Radman.

Republika Hrvatska pridaje velik značaj ovom prvom ministarskom posjetu Hrvatske Alžiru, koji predstavlja važan korak u snaženju političkih i gospodarskih odnosa.

Na sastanku su ministri razmijenili mišljenja o temama od zajedničkog interesa, s posebnim naglaskom na naše regije, Jugoistočnu Europu i Sjevernu Afriku. Jednako tako, potpisali su Memorandum o suradnji  Diplomatske Akademije hrvatskog ministarstva i Instituta za diplomaciju i međunarodne odnose alžirskog ministarstva.

Ministar Grlić Radman izrazio je zadovoljstvo da će se sutra održati i Hrvatsko-Alžirski gospodarski forum. U Alžiru su i predstavnici hrvatskih tvrtki, a taj Forum je važan za razmjenu i povezivanje hrvatskih i alžirskih gospodarstvenika. Naše gospodarske komore potpisat će bilateralni sporazum, što će otvoriti nove pravce za naše odnose.

"Hrvatska vidi posebne prilike za suradnju u područjima gdje su naša reputacija, znanje i projekti već vrlo dobro poznati. To su sektori energetike, brodogradnje, marikulture, izgradnje luka, kao i turistički sektor", istaknuo je na sastanku ministar.

Priopćenja