Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Grlić Radman s ministrom vanjskih poslova Crne Gore Đorđem Radulovićem

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman susreo se u utorak, 7. prosinca 2021. godine, s ministrom vanjskih poslova Crne Gore Đorđem Radulovićem.

Ministar Grlić Radman istaknuo je kako je posjet ministra Radulovića potvrda odlične bilateralne dinamike između Republike Hrvatske i Crne Gore, kao i zajedničke opredijeljenosti dviju zemalja za razvijanje i jačanje odnosa te za otvoreni i konstruktivni dijalog o svim pitanjima.

„Danas smo imali vrlo dobre i otvorene razgovore o našim bilateralnim odnosima, o nizu regionalnih i globalnih pitanja kao i o proširenju EU-a i europskom putu Crne Gore. Te odnose obostrano ocjenjujemo dobrima. Mi smo i partneri u NATO-u, a dobro surađujemo i u nizu regionalnih i međunarodnih organizacija. Istaknuli smo i potencijal za daljnje jačanje gospodarske suradnje, razgovarali smo o položaju nacionalnih manjina – kako hrvatske manjine u Crnoj Gori tako i crnogorske u Hrvatskoj“, istaknuo je ministar Grlić Radman.

Ministri su obostrano izrazili spremnost za pronalaženje rješenja za sva otvorena pitanja bilateralnim putem i u duhu dobrosusjedstva, a ministar Grlić Radman ponovno je izrazio potporu Republike Hrvatske prema europskom putu Crne Gore i daljnjem napretku u njenim pristupnim pregovorima. „Mi smo uvjereni da će Vlada Crne Gore nastaviti raditi na ispunjavanju preostalih zadataka u ključnim poglavljima vladavine prava, kako bi mogla nastaviti snažno napredovati u pristupnim pregovorima. Hrvatska je prošla taj put i svjesna je zahtjevnosti i obima posla koja je pred Crnom Gorom.  Ponovio sam u razgovorima našu spremnost za nastavak pružanja konkretne stručne, tehničke pomoć u prenošenju naših iskustva i znanja iz pristupnog procesa“, rekao je ministar Grlić Radman.

„Članstvo u EU-u nema alternativu i Crna Gora visoko cijeni snažnu potporu Hrvatske europskoj perspektivi naše zemlje i zapadnog Balkana. Na tome putu, iskustvo Hrvatske, koja je nama najbliža članica EU-a i ima najsvježije iskustvo, od neprocjenjive je važnosti“, izjavio je ministar Radulović.

Ministri su zaključno naglasili da Hrvatska i Crna Gora kao dvije susjedne, prijateljske i partnerske zemlje, mogu i trebaju nastaviti graditi svoje odnose u duhu dobrosusjedstva i međusobnog uvažavanja.

Priopćenja