Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Posjet potpredsjednika Sabora Beču

Veleposlanik Glunčić i potpredsjednik Sabora Reiner na komemoraciji žtvama Holokausta
 
Prilikom svom dvodnevnog posjeta Beču potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner sudjelovao je  zajedno s veleposlanikom Danielom Glunčićem na komemoraciji održanoj  povodom Dana sjećanja na žrtve holokausta 27. siječnja 2022. g. pred “Zidom sjećanja na žrtve Šoe” u bečkom parku Ostarrichi.
Komemoraciju je  organizirao francuski veleposlanik Gilles Pécout u okviru francuskog predsjedanja Vijećem EU-a, a nazočili su joj i ministrica za Europu i ustav Karoline Edtstadler i voditelj Predstavništva Europske komisije u Beču Martin Selmayr.
Komemoracijski mural za žrtve holokausta iz Austrije podignut je 2021. godine, a sastoji se od 160 granitnih stijena u kojima su ugravirana 64.000 imena.   
 
Sastanak s ministricom Edtstadler i 3. predsjednikom Nacionalnog vijeća Hoferom

Tijekom svog posjeta Beču potpredsjednik Sabora sastao se i s ministricom za EU i ustav Karoline Edstadler i trećim predsjednikom Nacionalnog vijeća Norbertom Hoferom. U fokusu su bile teme pristupa Hrvatske Schengenu, eurozoni i OECD-u, ali i situacija u jugoistočnoj Europi, pogotovo u BiH te kriza u Ukrajini. Istaknuti su tradicionalno dobri i prijateljski bilateralni odnosi kao i velika solidarnost i prijateljstvo AT nakon potresa u Hrvatskoj, a u svjetlu obilježavanja 30 godina međunarodnog priznanja Hrvatske i uspostavljanja diplomatskih odnosa između Austrije i Hrvatske potpredsjednik Sabora zahvalio se za svu dosadašnju potporu i suradnju Austrije.

Pisane vijesti