Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Završni sastanak hrvatskog predsjedanja Partnerskom komisijom Američko-jadranske povelje (A5)

Završni sastanak hrvatskog predsjedanja Partnerskom komisijom Američko-jadranske povelje (A5)

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman bio je domaćin sastanka država članica i promatrača Američko-jadranske povelje (A5) koji se održao u srijedu, 24. studenog 2021. godine, u Zagrebu. Sastanak je ujedno označio i završetak uspješnog hrvatskog predsjedanja Poveljom.  

Na sastanku su, uz države članice Povelje - Hrvatsku, Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju te Sjedinjene Američke Države - sudjelovali i promatrači u Povelji: Kosovo, Slovenija i Srbija. Na sastanku je još jednom potvrđena važnost Američko-jadranske povelje (A5) koja je, od osnutka 2003. godine u Tirani, igrala važnu ulogu u pomaganju državama jugoistočne Europe na putu prema euroatlantskim integracijama. Posebno je istaknuta kontinuirana potpora SAD-a u tom procesu. Naglašena je i potpora ulasku svih država jugoistočne Europe u Europsku uniju čime bi bila zaokružena konsolidacija europskog projekta. 

Na sastanku je razmotrena i tekuća suradnja u okviru Povelje te je ukazano na važnost nastavka i jačanja konkretnih aktivnosti i projekata Povelje, osobito na obrambeno-sigurnosnom planu. Također, ukazano je na važnost da punopravno članstvo u Povelji ostaje otvoreno svim državama JI Europe koje imaju aspiracije za članstvom u Povelji.

Ministar Grlić Radman u svom je obraćanju istaknuo važnost NATO-ove politike proširenja, kao i europskih integracija kao jedinom mogućem putu prema postizanju dugoročne stabilnosti i sigurnosti država jugoistočne Europe. Hrvatska će nastaviti pružati potporu Albaniji i Sjevernoj Makedoniji na tom putu; jednako tako, zalagat će se za ubrzanje euroatlantskog puta Bosne i Hercegovine. Govoreći o aktualnim globalnim i regionalnim sigurnosnim izazovima, ministar je naglasio kako Američko-jadranska povelja predstavlja dodanu vrijednost postojećim naporima NATO-a i EU-a u odgovoru na ove izazove.



Priopćenja