Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državni tajnik Lucić na sastanku ministara vanjskih poslova u razvojnom formatu

Državni tajnik Lucić na sastanku ministara vanjskih poslova u razvojnom formatu

Državni tajnik za vanjsku trgovinu i razvojnu suradnju Zdenko Lucić sudjelovao je u petak, 19. studenog 2021. godine, na sastanku ministara vanjskih poslova u razvojnom formatu u Bruxellesu. Središnje teme bile su voda u vanjskom djelovanju EU-a s naglaskom na središnju Aziju te suradnja EU-a i SAD-a u području razvojne suradnje.

Po prvi put je na ovom formatu sastanka ministara vanjskih poslova sudjelovala upraviteljica Agencije za međunarodni razvoj (USAID) Samantha Power s kojom su države članice razmijenile stajališta o cijelom nizu aktualnih globalnih pitanja u kojima dvije strane dijele iste interese i vrijednosti. Dinamična i otvorena rasprava uključila je borbu protiv pandemije bolesti COVID-19, ambiciozno klimatsko djelovanje i energetsku tranziciju, antidemokratske tendencije i nazadovanje ljudskih prava, kao i situaciju na Rogu Afrike (Etiopija), Sahelu (Sudan), Afganistanu i Zapadnom Balkanu.

Državni tajnik Lucić pozdravio je obnovljeno transatlantsko savezništvo koje uključuje i jačanje suradnje s USAID-om. Istaknuo je kako zaustavljanje pandemije bolesti COVID-19 treba biti među prvim ciljevima suradnje EU-a i SAD-a na globalnom planu, kao i borba protiv klimatskih promjena. Podsjetio je i kako Hrvatska nije zaboravila pomoć koju je USAID pružao u trenucima kada je bila najpotrebnija. Državni tajnik se zaključno založio za obnovu suradnje Hrvatske i USAID-a na području Zapadnog Balkana koje je od strateškog interesa za Republiku Hrvatsku.

U raspravi o vodi u vanjskom djelovanju EU-a s naglaskom na središnju Aziju, državni tajnik Lucić podsjetio je kako su predstavnici zemalja središnje Azije boravili u stručnim posjetima Hrvatskoj tijekom kojih su se upoznali sa sustavom upravljanja vodama.

Na sastanku su usvojeni zaključci Vijeća o vodi u vanjskom djelovanju EU-a te zaključci Vijeća o stručnosti javnog sektora u vanjskom djelovanju EU-a. Države članice također su razmijenile iskustva o dijeljenju cjepiva s trećim državama.



Priopćenja