Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Nacionalni park Kornati u finalu izbora za najbolju europsku filmsku lokaciju

Europska mreža filmskih komisija (EUFCN) koja organizira peto izdanje Nagrade za najbolju lokaciju, godišnjeg priznanja koje se dodjeljuje europskim lokacijama u filmskoj i TV industriji objavila je pet finalista izbora za najbolju europsku filmsku lokaciju.
 
Prema izboru žirija kao jedan od pet finalista  odabran je Nacionalni park Kornati, kao jedna od lokacija snimanja dugometražnog igranog prvijenca Antonete Alamat Kusijanović, „Murina“. Na ovogodišnjem filmskom festivalu u Cannesu, film „Murina“ nagrađen je Zlatnom kamerom (Camera d'Or). Otoci Nacionalnog parka Kornati korišteni su kao vanjske lokacije za film „Murina“, debitantski film Antonete Alamat Kusijanović. 
 
Kao najgušća otočna skupina u europskom Sredozemnom moru (89 otoka), nesvakidašnji krajolik Kornatskog arhipelaga dobio je status nacionalnog parka 1980. godine. Bez izvora slatke vode, život na ovim neplodnim otocima oduvijek je značio borbu za opstanak. Fasciniran oštrom ljepotom ovog čarobnog arhipelaga, George Bernard Shaw napisao je: „Posljednjeg dana stvaranja Bog je želio okruniti svoje djelo i tako je od suza, zvijezda i daha stvorio Kornate.“
 
Europska mreža filmskih komisija je neprofitno udruženje koja podupire i promiče europsku filmsku industriju i kulturu. Trenutno broji 95 europskih filmskih komisija i institucija iz 31 zemlje. Glasanje za najbolju lokaciju otvoreno je za javnost putem službene stranice EUFCN-a, a traje sve do 31. siječnja 2022. godine. Uz Nacionalni park Kornati u finalu se nalaze 4 europske filmske lokacije - Berlin za seriju Damin gambit – Filmska komisija Berlin Brandenburg Film Commission (Njemačka); Dvorac Cahir za film Zeleni vitez – Screen Ireland (Irska); Málaga za seriju Kruna (4. sezona) – Filmska komisija Andalucía (Španjolska); Stadlandet za film Dina – Filmska komisija Western Norway (Norveška).
 
Fotografije: Igor Tomljenović, Ivo Pervan i Antitalent.

Pisane vijesti