Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Obilježavanje ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju

01.srpnja, Hrvatska je postala punopravna članica Europske unije, što smo obilježili središnjom proslavom na glavnom zagrebačkom trgu kao i u gradovima i mjestima širom Hrvatske. Taj je svečani događaj obilježen i u diplomatsko-konzularnim misijama širom svijeta brojnim izložbama i koncertima, na kojima su prisustvovali brojni predstavnici diplomatskog zbora, javnog i političkog života, umjetnika, znanstvenika te iseljenih Hrvata i članova brojnih hrvatskih udruga.

Na središnjoj je proslavi u Zagrebu prikazana zajednička baština Hrvatske i čovječanstva, jer je od, više od stotinu, nematerijalnih kulturnih dobara upisanih u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske, jedanaest prihvaćeno i upisano na UNESCO-vu listu nematerijalne baštine čitavog čovječanstva.

Hrvatska je u dvadeset i dvije godine samostalnosti, postala međunarodno priznata država, članica NATO-a, a sada i punopravna, dvadeset i osma članica Europske unije i s punim pravom možemo biti ponosni na ono što smo ostvarili.

Tijekom ta protekla dva desetljeća, a posebno posljednjih dvanaest godina kada smo i formalno započeli put prema punopravnom članstvu, bili smo svjesni da je to put kojim želimo ići, a od stupanja u punopravno članstvo EU i da želimo zajednički graditi bolju i prosperitetniju zajednicu za sve njene građane.

U izborniku na desnoj strani možete pronaći detaljnije informacije o proslavama.

 

 

Proslava ulaska na središnjem zagrebačkom trgu - foto: Vlada RH

 

Više slika sa središnje proslave mogu se pronaći u foto galeriji