Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Političke konzultacije Republike Hrvatske i Republike Azerbajdžana

Političke konzultacije Republike Hrvatske i Republike Azerbajdžana

U četvrtak, 16. rujna 2021. godine, u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova održane su političke konzultacije između Republike Hrvatske i Republike Azerbajdžana.

Državni tajnik za političke poslove Frano Matušić uvodno je voditelju izaslanstva Azerbajdžana, zamjeniku ministra vanjskih poslova Farizu Rzayevu, izrazio zadovoljstvo uzlaznim trendom u političkim i gospodarskim bilateralnim odnosima. Uskoro se održava sjednica Zajedničkog povjerenstva za gospodarsku suradnju na kojoj će se raspravljati o snažnijem prisustvu hrvatskih tvrtki u trgovinskoj razmjeni.

Zamjenik ministra uručio je državnom tajniku i pismo ministra vanjskih poslova Republike Azerbajdžana Jeyhuna Bayramova ministru vanjskih i europskih poslova RH Gordanu Grliću Radmanu za službeni posjet Azerbajdžanu, koji se planira u listopadu ove godine.

Državni tajnik Frano Matušić zahvalio je i ovom prigodom Vladi Republike Azerbajdžan na pomoći koju je uputila za potrebe sanacije posljedica potresa na Banovini.

Sa zamjenikom ministra Rzayevim, ravnatelj Uprave za političke poslove Petar Mihatov razmijenio je stajališta o političkim aspektima suradnje, odnosima u regiji Južnog Kavkaza i Jugoistočnoj Europi, novom ciklusu aktivnosti EU politike Istočnog partnerstva, sigurnosnim globalnim temama, poput krize u Afganistanu i njezinih posljedica.

Također, razmotrile su se mogućnosti koje pruža hrvatska ekspertiza u razminiranju i infrastrukturnim projektima. Zamjenik Rzayev naglasio je da se Azerbajdžan želi graditi kao tehnološki visoko razvijena zemlja, gdje također vidi mogućnost za identificiranje konkretnijih područja suradnje s Hrvatskom.



Priopćenja