Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Grlić Radman s indijskim ministrom vanjskih poslova Subrahmanyamom Jaishankarom

Ministar Grlić Radman s indijskim ministrom vanjskih poslova Subrahmanyamom Jaishankarom

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman primio je u petak, 3. rujna 2021. godine, u posjet ministra vanjskih poslova Republike Indije Subrahmanyama Jaishankara.

Ministar Grlić Radman okarakterizirao je prvi posjet jednog indijskog ministra vanjskih poslova Hrvatskoj kao priliku za raspravu o unaprjeđenju bilateralnih veza i zajedničkih interesa kao i za razradu bogatog spektra odnosa Indije i Europske unije.

„Upravo smo se vratili s neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova država članica Europske unije u Sloveniji, na kojoj je ministar Jaishankar bio posebni gost. To nam govori o važnosti geopolitičke pozicije Indije i njezine suradnje s EU. Svoje odnose temeljimo na zajedničkim vrijednostima demokracije, slobode i vladavine prava. Privrženi smo načelima multilateralizma posebno važnog u kontekstu aktualne sigurnosne situacije u Aziji i stabilnosti regije Indo-Pacifika, a čiji se utjecaj neizbježno zrcali i na europski prostor. U kontekstu afganistanske krize, i Hrvatska i Indija kao prioritet vide humanitarnu podršku, kontrolirane migracije, ali jednako i poduzimanje svih napora za suzbijanje terorizma“, rekao je ministar Grlić Radman.

Obje strane složile su se da su odnosi između Republike Hrvatske i Republike Indije u uzlaznoj putanji te da postoji potencijal za razvijanje suradnje na području gospodarstva, kulture, obrazovanja, znanosti, obrane i turizma. „Pozvao sam turiste iz Indije da – kad prilike budu dozvoljavale - posjete našu zemlju. Hrvatska je često odabir za indijsku filmsku industriju. Drago mi je da je Hrvatska i ove godine prepoznata kao sigurna destinacija“, istaknuo je ministar Grlić Radman. Ministar Jaishankar složio se da je turizam važno područje na kojemu je moguće produbljivanje suradnje te je dodao kako je na sastanku bilo riječi i o povezivanju Indije i Hrvatske izravno zračnim putem.

Ministar Grlić Radman također je istaknuo kako će se u travnju sljedeće godine uz potporu Indije organizirati godišnja konferencija Roma.



Priopćenja