Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Danskom siru Havarti dodijeljena oznaka zaštićenog zemljopisnog podrijetla

<p style="text-align: justify;"> Nakon odluke Europske unije da siru Havarti dodijeli oznaku za&scaron;tićenog zemljopisnog podrijetla, danska mliječna industrija imala je razloga za slavlje. Time je sir Havarti postao četvrti &quot;samo danski&quot; sir, odnosno četvrti sir koji može nositi svoje ime samo ako je proizveden u Danskoj.&nbsp;U Danskoj se proizvede oko 17 milijuna kilograma ovoga sira, a potro&scaron;nja oscilira između 3 i 4 milijuna kilograma, dok se ostalo izvozi. Kao posljedica odluke EU o za&scaron;titi imena Havarti očekuje se porast izvoza kroz sljedećih pet godina. Sir Havarti prvi je puta proizvela Hanne Nielsen&nbsp;na farmi Havarthigaard, sjeverno od Kopenhagena, 1852. godine.</p> <p style="text-align: justify;"> Danska se prethodno izborila za za&scaron;titu zemljopisnog podrijetla za sireve Danablu, Esrom i Danbo koji smiju biti proizvedeni samo u Danskoj, od danskog mlijeka i u redovno kontroliranim mljekarama. Proizvođači ovog sira u Njemačkoj i &Scaron;panjolskoj morat će sada pronaći novo ime za svoj proizvod.</p>

Priopćenja