Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ekološko poljoprivredno obiteljsko gospodarstvo iz Poljica kod Zadra predstavljeno na manifestaciji "Dan smokve" u Budimpešti

<p style="text-align: justify;"> U organizaciji Veleposlanstva Republike Hrvatske u Mađarskoj, u Budimpe&scaron;ti je 20. rujna ove godine u Botaničkom vrtu Sveučili&scaron;ta E&ouml;tv&ouml;s Lor&aacute;nd (ELTE) održano peto izdanje manifestacije &bdquo;Dan smokve&ldquo;. Gosti toga promotivnog, gospodarsko-kulturnog, gastronomskog i edukativnog programa bili su vlasnici ekolo&scaron;kog poljoprivrednog obiteljskoga gospodarstva Babac-Damjanić iz okolice Zadra. Uz ravnatelja Botaničkog vrta ELTE-a dr. L&aacute;szl&oacute;-a Orl&oacute;ci-a i hrvatskog veleposlanika u Mađarskoj dr. sc. Mladena Andrlića, kao i generalnog konzula Republike Hrvatske u Pečuhu Dragu Horvata, te&nbsp; djelatnike Veleposlanstva Republike Hrvatske u Mađarskoj, ovom događaju nazočilo je i dvadesetak veleposlanika i diplomata akreditiranih u Mađarskoj, zatim predsjednik Hrvatske državne samouprave (HDS) Ivan Gugan, direktorica Ureda Hrvatske turističke zajednice (HTZ) u Budimpe&scaron;ti Ivana Herceg, gospodarstvenici, te Mađari i Hrvati iz Budimpe&scaron;te.</p> <p style="text-align: justify;"> Veleposlanik Andrlić tom je prigodom predstavio zadarske poduzetnike, Sandru Babac i Alana Damjanića, vlasnike uspje&scaron;nog obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva čiji su proizvodi &#39;&Scaron;injorina smokva&#39; već nagrađivani domaćim i inozemnim priznanjima za dizajn i kvalitetu. Uslijedila je video prezentacija, tijekom koje je Sandra Babac predstavila svoje ekolo&scaron;ko-poljoprivredno gospodarstvo. Rekla je kako je obiteljsko gospodarstvo osnovano 2004. godine u Poljicama kod Zadra i bavi se ekolo&scaron;kim uzgojem i preradom smokve i dunje iz vlastitog voćnjaka na povr&scaron;ini oko tri hektara, a od kooperanata se preuzima maraska, gorka mandarinu i &scaron;ljiva. Dodala je kako su ekolo&scaron;ki voćni namazi s tog gospodarstva poznati kao brand &#39;&Scaron;injorina&#39;, a pripremaju se jedino iz ekolo&scaron;ki uzgojenog voća. Nadalje, istaknula je&nbsp; kako su proizvodnju započeli tradicionalno, kod kuće, dok je dana&scaron;nji pogon opremljen suvremenom tehnologijom, djelomice i sredstvima iz fonda IPARD.</p> <p style="text-align: justify;"> S obzirom na prepoznavanje i zanimanje i mađarskog trži&scaron;ta za prehrambenim ekolo&scaron;kim proizvodima, ovom prezentacijom &bdquo;&Scaron;injorine smokve&ldquo; kao cjelovitog ekolo&scaron;kog proizvoda ispričan je dio pozitivne priče o bogatstvu regionalne ponude i potencijalima malog poduzetni&scaron;tva u Hrvatskoj, ali za čije je &scaron;irenje potrebno preciznije istraživanje trži&scaron;ta.</p>

Priopćenja