Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Vlada Regije Bruxelles - Glavni grad predstavila inovativne metode urbane proizvodnje hrane

<p style="text-align: justify;"> Vlada Regije Bruxelles - Glavni grad, u suorganizaciji s poslovnim poduzetničkim inkubatorom hub.brussels organizirali su za veleposlanike akreditirane u Kraljevini Belgiji posjet briselskim tvrtkama koje koriste inovativne tehnologije i ekolo&scaron;ki pristup u proizvodnji hrane u urbanim sredinama. U posjetu je sudjelovala zamjenica veleposlanika Republike Hrvatske u Kraljevini Belgiji. Ministrica za vanjsku trgovinu i ulaganja Vlade Regije Bruxelles - Glavni grad, Cecile Jodogne, bila je domaćin posjete te se uvodno obratila nazočnim članovima diplomatskog zbora. Ispred poslovnog inkubatora hub.brussels nazočne diplomate pozdravila je glavna izvr&scaron;na direktorica Isabelle Grippa. Ministrica Jodogne istaknula je kako Vlada Regije Bruxelles - Glavni grad organizira za diplomatski zbor posjete poslovnim subjektima svake dvije godine, te je ove godine odlučila pokazati inovativne metode proizvodnje hrane u urbanim sredinama. Regija Bruxelles GG usvojila je 2016. godine Strategiju razvoja kojom je definirala ekolo&scaron;ki pristup u proizvodnji hrane bez otpada koristeći se načelima kružne ekonomije, lokalne proizvodnje i potro&scaron;nje u urbanoj sredini, te dostupnosti hrane svima. Na toj liniji danas u Bruxellesu posluje nekoliko vrlo uspje&scaron;nih tvrtki koje koriste inovativne metode proizvodnje hrane.&nbsp;Napomenula je kako&nbsp;su&nbsp;Vlada Regije, kao i poslovni inkubator hub.brussels otvoreni sa zainteresiranim stranama za suradnju i razmjenu iskustava&nbsp;u ovom području. &nbsp;</p> <p style="text-align: justify;"> U sklopu upoznavanja inovativnih proizvođača hrane u gradskim urbanim sredinama, posjećene su tri briselske tvrtke, Little Food, Foodmet i tvrtka Permafungi. Little Food predstavlja najveću farmu uzgoja zrikavaca na svijetu i koristi ekolo&scaron;ke načine proizvodnje prehrambenih pripravaka izrađenih od zrikavaca. Foodmet tvrtka izgradila je na krovovima zgrada nekada&scaron;njeg industrijskog postrojenja vrtove u kojima inovativnim metodama uzgoja ribe posredno uzgaja povrće, ponajvi&scaron;e tre&scaron;nja rajčice, te začinsko bilje. Tvrtka Permafungi iz otpada kave uzgaja gljive bukovače s mjesečnom proizvodnjom od jedne tone gljiva koje prodaje na lokalnom briselskom trži&scaron;tu, a svoju proizvodnju smjestila je u podrumima starog kraljevskog skladi&scaron;ta smje&scaron;tenog uz onda&scaron;nje plovne kanale kojima je Bruxelles bio trgovinski povezan sa Sjevernim morem. &nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;</p>

Priopćenja