<p style="text-align: justify;">
Talijanski svinjogojski sektor se zbog jeftine konkurencije i smanjena potrošnje svinjskog mesa u Italiji našao u ozbiljnoj krizi. Od 2014. godine zatvoreno je gotovo 9.000 svinjogojskih farmi. Cijena svinjskog mesa po kilogramu spustila se na 1,1 euro što je 26 posto niže nego u 2017. godini. Procjenjuje se kako je cijena isplativosti proizvodnje svinjskog mesa 1,6 eura po kilogramu. Visoka cijena proizvodnje krije se u činjenici kako je 70 posto proizvedenog svinjskog mesa namijenjeno konzorcijima Prosciutto di Parma i San Daniele. Njihovi standardi kvalitete su iznimno visoki i poskupljuju proizvodnju. Unatoč fondu od čak 8,4 milijuna svinja, prošle godine se u Italiju uvezlo svinjetine u iznosu od čak 2,2 milijarde eura, pretežno iz Španjolske i Njemačke u kojima je proizvodnja svinjskog mesa znatno jeftinija.</p>
<p>
</p>
Priopćenja