Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Dragici Lukin uručena prestižna nagrada Top Italian Pastry Chef za kreativnost u gastronomiji

<p style="text-align: justify;"> Međunarodni sajam slastičarstva, pekarstva i kave SIGEP 2019, 40.&nbsp; izdanje, održavao se u razdoblju od 19. do 23. siječnja ove godine u Riminiju. Republika Hrvatska je u popratnim manifestacijama postigla dobru vidljivost.</p> <p style="text-align: justify;"> Prvog dana SIGEP-a, Dragici Lukin, članici Hrvatske kulinarske akademije te predsjednici Hrvatskog saveza slastičara i članici žirija za SIGEP, koji odabire hrvatsku reprezentaciju za takmičenje u Riminiju, uručena je prestižna nagrada Top Italian Pastry Chef za kreativnost u gastronomiji. Riječ je o vlasnici slastičarnice Vila Sosi u sredi&scaron;tu Umaga, međunarodnoj gastronomskoj sutkinji i dobitnici brojnih međunarodnih enogastronomskih nagrada. Cijeli svoj radni vijek posvetila je enogastronomiji i slastičarstvu.</p> <p style="text-align: justify;"> U sklopu sajma održano je i natjecanje Pastry Queen, namijenjeno slastičarkama iz cijelog svijeta. Hrvatska reprezentacija, na čelu s hrvatskom slastičarkom Silvijom Cah, nastupila tijekom dva dana u sredi&scaron;njem dijelu sajma između drugih deset velikih država - Kina, Singapur, Kanada, Italija, Francuska. Međutim, ovogodi&scaron;nju pobjedu odnijela je talijanska reprezentacija, dok je Singapur zauzeo drugo mjesto, a&nbsp; Francuska visoko treće.&nbsp;</p> <p style="text-align: justify;"> Kad je riječ o hrvatskim tvrtkama, kao i svake godine na sajmu je sudjelovala tvrtka IZO d.o.o. iz Žminja i &scaron;ef prodajnog sektora Draguzet, koji je u razgovoru s hrvatskom generalnom konzulicom u Milanu Ivom Pavić izrazio veliko zadovoljstvo postignutim rezultatima na ovom sajmu. Naime, tvrtka je tijekom ove sajamske manifestacije sklopila niz poslova i prona&scaron;la nove poslovne partnere, istaknuo je i dodao kako bi sudjelovanje na ovom sajmu bilo od velike koristi mnogim hrvatskim tvrtkama iz područja pekarstva, uzimajući u obzir kako je taj sektor jedan od važnijih u okviru prehrambenog.</p> <p style="text-align: justify;"> Sajam SIGEP 2019 privukao je vi&scaron;e od 200.000 posjetitelja, od kojih 32.848. iz 185 različitih zemalja, i to najvi&scaron;e iz Njemačke, zatim &Scaron;panjolske, Francuske, Poljske i Engleske. Važna je bila nazočnost i predstavnika velikih trži&scaron;ta poput SAD-a, Ruske Federacije i Kine, a sjam je također posjetilo 10 stranih izaslanstava. Na ovom događanju posebno su se uspje&scaron;nima pokazali susreti B2B.</p>

Priopćenja