<p style="text-align: justify;">
Crnogorski pršut je novi, peti po redu zaštićeni proizvod u Crnoj Gori, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, koje je zajedno s cetinjskim proizvođačima ove delicije pokrenulo postupak zaštite naziva ovog proizvoda.</p>
<p style="text-align: justify;">
Crnogorski pršut je, prema proizvođačkoj specifikaciji, trajni suhomesnati proizvod, dobiven od svinjskog buta, čiji proces proizvodnje traje najmanje godinu dana. Osnova za zaštitu ovog proizvoda, kao specifičnog i autentičnog, proizlazi iz klimatskih uvjeta u kojima se odvija proizvodnja, zatim iz primjene tradicionalne recepture te dobre reputacije ovog proizvoda. Crnogorski pršut proizvodi se na području općina Cetinje, Nikšić, Danilovgrad, Podgorica i Bar. Nadmorska visina u području proizvodnje varira od 500 do 1.500 metara, a uslijed blizine mora i Skadarskog jezera to je područje umjereno kontinentalne klime.</p>
<p style="text-align: justify;">
Dosad je Crna Gora zaštitila još četiri proizvoda - njegoški pršut, pljevaljski sir, crnogorski goveđi pršut i crnogorska stelja, a u planu je i skoro pokretanje postupka zaštite meda i maslinovog ulja. </p>
<p style="text-align: justify;">
</p>
Priopćenja