Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Crnogorski pršut novi zaštićeni proizvod Crne Gore

<p style="text-align: justify;"> Crnogorski pr&scaron;ut je novi, peti po redu za&scaron;tićeni proizvod u Crnoj Gori, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, koje je zajedno s cetinjskim proizvođačima ove delicije pokrenulo postupak za&scaron;tite naziva ovog proizvoda.</p> <p style="text-align: justify;"> Crnogorski pr&scaron;ut je, prema proizvođačkoj specifikaciji, trajni suhomesnati proizvod, dobiven od svinjskog buta, čiji&nbsp; proces proizvodnje traje najmanje godinu dana. Osnova za za&scaron;titu ovog proizvoda, kao specifičnog i autentičnog, proizlazi iz klimatskih uvjeta u kojima se odvija proizvodnja, zatim iz primjene tradicionalne recepture te dobre reputacije ovog proizvoda. Crnogorski pr&scaron;ut proizvodi se na području općina Cetinje, Nik&scaron;ić, Danilovgrad, Podgorica i Bar. Nadmorska visina u području proizvodnje varira od 500 do 1.500 metara, a uslijed blizine mora i Skadarskog jezera to je područje umjereno kontinentalne klime.</p> <p style="text-align: justify;"> Dosad je Crna Gora za&scaron;titila jo&scaron; četiri proizvoda - njego&scaron;ki pr&scaron;ut, pljevaljski sir, crnogorski goveđi pr&scaron;ut&nbsp; i crnogorska stelja, a u planu je i skoro pokretanje postupka za&scaron;tite meda i maslinovog ulja.&nbsp;&nbsp;</p> <p style="text-align: justify;"> &nbsp;</p>

Priopćenja