Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Kina postaje svjetski predvodnik u proizvodnji kavijara visoke kvalitete

<p style="text-align: justify;"> Jesetre, uzgojene u lokalnim jezerima u okrugu Chun&#39;an u kineskoj pokrajini Zhejiang na istoku zemlje, učinile su to područje najvećim svjetskim dobavljačem kavijara.</p> <p style="text-align: justify;"> Kako je objavila Tvrtka Kaluga Queen koja vodi uzgajali&scaron;ta te vrste ribe, 30.000 jesetra, podrijetlom iz Rusije i sredi&scaron;njeg dijela Azije, uzgojeno je na jezeru Tisuću otoka ukupne povr&scaron;ine 573 km2. Proizvode kavijar visoke kvalitete, koji se nudi u desecima restorana s tri Michelinove zvjezdice u Parizu, a na&scaron;ao se i na stolu tijekom Summita G20 u Hangzhou 2016. godine.</p> <p style="text-align: justify;"> Tvrtka Kaluga Queen pridržava se strogih propisa kako bi osigurala sigurnost i visoku kvalitetu svojih proizvoda. Rezultat je pakiranje najskupljeg Kaluga Queen kavijara po cijeni od 2.100 USD, odnosno oko 14.000 RMB, &scaron;to znači da jedno jaja&scaron;ce ko&scaron;ta 60 centi.</p> <p style="text-align: justify;"> Oko 80 posto kavijara, proizvedenog na jezeru Tisuću otoka, izveze se u EU, SAD i na Bliski istok. Međutim, &nbsp;jača i domaća potražnja za tim luksuznim proizvodom.</p> <p> &nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; &nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;</p>

Priopćenja