Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Istarski i japanski pršut gostujuće atrakcije

<p style="text-align: justify;"> Delegacija općine Tinjan, već i u međunarodnim razmjerima prepoznate kao općine istarskog pr&scaron;uta, sudjelovala je minulog vikenda na poznatom Sajmu pr&scaron;uta u Parmi, zavičaju svjetski poznatog proizvoda &quot;prosciutto di Parma&quot;. Ove je godine sajam parmskog pr&scaron;uta održan po dvadeseti put, a tek od lani ima međunarodnu dimenziju i uključuje predstavljanje pr&scaron;uta iz drugih zemalja, kao i iz drugih talijanskih regija.</p> <p style="text-align: justify;"> Glavni dio sajma održan je u gradiću Langhiranu, oko kojega su koncentrirane pr&scaron;utane koje proizvode ukupno 9,5 milijuna komada parmskog pr&scaron;uta. Na &scaron;tandovima postavljenim duž ulica i trgova u starom dijelu grada predstavilo se dvadesetak proizvođača parmskog pr&scaron;uta, od gostujućih talijanskih pr&scaron;uta predstavljeni su pr&scaron;ut San Daniele i Prosciutto di Veneto, a inozemni gosti bili su istarski pr&scaron;ut iz Tinjana te japanski pr&scaron;ut Tohoku iz grada Tsuruoka.</p> <p style="text-align: justify;"> Parma je &scaron;estotinjak kilometara udaljena od Istre i za razliku od bližeg tr&scaron;ćanskog okružja, istarski pr&scaron;ut tamo&scaron;njim sladokuscima uopće nije poznat. Stoga su pr&scaron;utar Mladen Dujmović, načelnik Tinjana Goran Hrvatin te Blanka Sinčić Pulić iz županijskog Odjela za poljoprivredu, tijekom sajma održali nekoliko prezentacija i na sajmu u Langhiranu i u Parmi pred srednjovjekovnom gradskom vijećnicom, detaljno predstavljajući istarski pr&scaron;ut kao jedini iz Hrvatske za&scaron;tićen europskom oznakom izvornosti, način njegove proizvodnje te izbor sirovina i začina.</p> <p style="text-align: justify;"> (Glas Istre)</p>

Priopćenja