<p style="text-align: justify;">
I ove se godine na Danu polja pšenice i ječma Poljoprivrednog instituta Osijek okupio velik broj poljoprivrednika i poslovnih partnera iz zemlje i inozemstva. Nazočne, među kojima su bili i predstavnici akademske zajednice - dr. sc. Vlado Guberac, dekan Poljoprivrednog fakulteta Osijek, te dr. sc. Zoran Grgić, dekan Agronomskog fakulteta Zagreb, te drugi, pozdravio je izv. prof. dr. sc. Zvonimir Zdunić, ravnatelj Poljoprivrednog instituta Osijek.</p>
<p style="text-align: justify;">
Dr. Zdunić tom je prigodom naglasio kako Institutu više od 90 posto ukupnih prihoda dolazi s tržišta. - Na to smo izuzetno ponosni. Naime, svjedoci smo kako su posljednjih mjeseci na staklene noge došle i neke od najjačih hrvatskih tvrtki. I mi smo imali upita od naših poslovnih partnera gdje smo tu mi, tj. što će biti s nama. Što se tiče Poljoprivrednog instituta Osijek, koji ove godine obilježava 139 godina postojanja, moram istaknuti da se ne treba bojati, mi smo otvarali i još uvijek otvaramo brojna tržišta, od Slovenije, Slovačke, Češke, Bugarske do Albanije, Turske , Irana, a za mjesec dana ulazimo i u zemlje Magreba - izjavio je dr. Zdunić.</p>
<p style="text-align: justify;">
Na upit ide li hrvatska pšenica u izvoz, rekao je da su strani otkupljivači zainteresirani samo za one pšenice koje ispunjavaju određene kriterije, a lani se tražila ona koja je imala 11 % bjelančevina i hektolitar 76. Dr. Drezner je istaknuo kako su upravo osječke sorte pšenice desetljećima u samom vrhu i po prinosima i po kvaliteti.</p>
<p style="text-align: justify;">
Govoreći o sortimentu, dr. Drezner je naveo kako Poljoprivredni institut Osijek ima dvije nove priznate sorte u Turskoj, a jesenas je u Hrvatskoj priznato njih šest. Dr. Drezner se osvrnuo i na Kodeks otkupa žitarica, na koji poljoprivrednici imaju puno primjedbi, naglasivši kako je on dobar, ali kako bi i II. i III. klasa pšenice trebale imati dobru cijenu, a ne samo I.</p>
<p style="text-align: justify;">
(Glas Slavonije)</p>
Priopćenja