Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Istarska delicija među elitom zaštićenom oznakom izvornosti

<p style="text-align: justify;"> U talijanskom gradu Parmi proteklog je vikenda održan tradicionalni 19. festival pr&scaron;uta, koji je prvi put imao međunarodnu dimenziju, budući da su u glavne festivalske događaje uključeni i pr&scaron;uti izvan Italije. Nakana je organizatora naime bila da kroz ovu manifestaciju predstave i druge europske pr&scaron;ute koji su, poput domaćeg iz Parme, za&scaron;tićeni europskom oznakom izvornosti.</p> <p style="text-align: justify;"> Ovaj put su to bili istarski pr&scaron;ut, kojeg je u Parmu po&scaron;la predstaviti 11-eročlana delegacija općine Tinjan kao &quot;općine istarskog pr&scaron;uta&quot;, Udruga proizvođača istarskog pr&scaron;uta te županijskog odjela za poljoprivredu, i &scaron;panjolski pr&scaron;ut Jamon Iberico de Bellota, koji se proizvodi u mjestu Jerez de los Caballeros. Osim domaćeg prosciutto di Parma, na festivalu su predstavljena jo&scaron; dva talijanska pr&scaron;uta s oznakom izvornosti: San Daniele te prosciutto di Cuneo, koji se proizvodi nedaleko od Torina. Pritom je zgodnom koincidencijom ispala činjenica da su istarski Tinjan i &scaron;panjolski Jerez odnedavno zbratimljene općine s već uhodanom suradnjom temeljenom ba&scaron; na proizvodnji i promociji pr&scaron;uta.</p> <p style="text-align: justify;"> (Glas Istre)</p>

Priopćenja