Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Hrvatski maslinari potvrdili priznatu svjetsku kvalitetu

<p style="text-align: justify;"> Na prestižnom svjetskom natjecanju maslinovog ulja koje se ovih dana održalo u New Yorku, hrvatski maslinari kući su se vratili s brojnim priznanjima i nagradama čime su ponovno potvrdili već priznatu svjetsku kvalitetu domaćih ekstra djevičanskih ulja. Ovo najpoznatije svjetsko natjecanje pokazalo je da hrvatska maslinova ulja snažno mogu konkurirati u svijetu. Konkurencija je bila vrlo jaka. Međunarodni žiri ocjenjivao je vi&scaron;e od 820 maslinovih ulja iz čak 26 zemalja.</p> <p style="text-align: justify;"> Žiri su činili najpoznatiji svjetski suci u toj bran&scaron;i. Nakon &scaron;to je najznačajniji svjetski vodič Flos Olei nedavno Istru proglasio najboljom svjetskom regijom maslinovog ulja, sada, nakon New Yorka, čak devet hrvatskih proizvođača može se pohvaliti s titulom najboljeg ekstra djevičanskog ulja na svijetu, osvojiv&scaron;i tri zlata i ukupno &scaron;est srebrnih medalja.</p> <p style="text-align: justify;"> Među zlatnim uljima na&scaron;le su se i istarske snage pa je tako zlato za ekstra djevičansko maslinovo ulje osvojilo ulje Grimalda Moulin De La Colline Dor&eacute;e, a proizvodi ga Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Milan Matković iz sela Pagubice u općini Cerovlje. Zlatom iz New Yorka može se pohvaliti i ulje Salvela Buža tvrtke Agroprodukt iz Vodnjana, a treće hrvatsko zlato oti&scaron;lo je na Krk za ulje Plominka koje proizvodi OPG Branko Jud.</p> <p style="text-align: justify;"> U Istru su stigla i četiri njujor&scaron;ka srebra koja su oti&scaron;la u ruke Uljari Nonno Bruno iz Banjola za istoimeno maslinovo ulje. Srebrnu medalju osvojio je i OPG Francesco Bellani iz Svete Katarine za ulje Terra Rossa Bellani, zatim Monte Rosso iz Umaga i ulje OI Istria Ascolana koje proizvodi Agrolaguna. Uz njih, srebrno priznanje osvojili su i OPG Papatoma s Brača i maslinovo ulje Milos s otoka Pelje&scaron;ca.</p> <p style="text-align: justify;"> (Glas Istre)</p>

Priopćenja