Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Aktivnosti i događanja

U okviru akcije Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta „Sve na jednom mjestu“, u ponedjeljak, 14. listopada 2019. godine, na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu održana je edukacija studenata o mogućnostima koje pruža unutarnje tržište EU-a više

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta 1. lipnja 2019. godine organiziralo je događanje „Sve na jednom mjestu“, kao nastavak ciklusa informiranja i educiranja građana, poduzetnika i javne uprave o njihovim pravima i mogućnostima na unutarnjem tržištu Europske unije više

U povodu tjedna Europe, koji se u Hrvatskoj obilježava od 7. do 11. svibnja, predsjednik Vlade Andrej Plenković i glavni pregovarač Europske unije za Brexit Michel Barnier sudjelovali su danas u Dijalogu s građanima na temu „Budućnost Europe” na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu. Više

U okviru Konzultacija s građanima, ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek sudjelovala je u petak, 11. siječnja 2019. godine na panel diskusiji „Direktiva o autorskom pravu na Jedinstvenom digitalnom tržištu EU: članci 11. i 13.“, održanoj u organizaciji Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišnog interdisciplinarnog poslijediplomskog specijalističkog studija „Intelektualno vlasništvo“.  Uz ministricu kulture, panelisti su bili europarlamentarci Dubravka Šuica, Jozo Radoš i  Željana Zovko te voditeljica studija „Intelektualno vlasništvo“ izv. prof. dr. sc. Romana Matanovac Vučković,koji su razgovarali o primjeni navedene direktive, u cilju stvaranja europskog sustava ostvarivanja prava autora i kreatora sadržaja u digitalnom dobu. Više o događanju pročitajte OVDJE.

Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva u suradnji sa Ministarstvom vanjskih i europskih poslova pridružila se inicijativi pokrenutoj u svim zemljama članicama Europske unije o savjetovanju sa građanima na temu prioriteta Europske unije u idućem razdoblju. Ta je inicijativa omogućila ispitanicima da iznesu svoja razmišljanja, kritike, nade i očekivanja od budućnosti Unije. Internetsko savjetovanje bilo je otvoreno do 15. studenoga 2018. godine. Ispitanici su u okviru spomenutog savjetovanja ispunjavali upitnik kojim se dopunjuju druge inicijative Europske komisije o budućnosti Europe, a koji je izradio nasumično odabrani panel građana. Analizu rezultata upitnika pogledajte OVDJE.

Studenti međunarodnog kolegija „EU Enlargement and Europeanization of Croatia“ na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu posjetili su 30. studenog 2018. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, gdje su sudjelovali na stručnim predavanjima o politici Republike Hrvatske prema zemljama Jugoistočne Europe, suradnji i prioritetima procesa pristupanja zemalja Jugoistočne Europe Europskoj uniji, pripremama za prvo hrvatsko predsjedanje Vijećem EU 2020. godine, te aktivnostima usmjerenim na osposobljavanje i usavršavanje diplomata za poslove predsjedanja. Za studente je ovo bila prilika za razgovor s diplomatima o aktualnim europskim i javnim politikama, a najveći broj njihovih pitanja se odnosio na koordinaciju EU poslova za vrijeme predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem EU-a, pripremu plana i kalendara predsjedanja te logističku organizaciju sastanaka.

U okviru inicijative „Konzultacije s građanima“  potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić održala je u utorak, 27. studenog 2018. na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu izlaganje pod nazivom: „Pitajte svoju ministricu o Hrvatskoj i EU“. Ovim je događanjem završen projekt „Mladi EUključeni“ za studente i učenike srednjih škola, koji se provodio s ciljem informiranja mladih o našem članstvu u Europskoj uniji. Hrvatski pravni centar organizirao je projekt uz potporu Ministarstva vanjskih i europskih poslova kako bi mlade upoznali s mogućnostima koje su za njih otvorene u Europskoj uniji te im ukazali na važnost njihovog uključivanja. više

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta organiziralo je u subotu, 24. studenog 2018. u okviru Konzultacija s građanima informiranje građana o njihovim potrošačkim pravima pod nazivom „Kavica s građanima“, u parku Zrinjevac u Zagrebu.
Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat sa suradnicima  tom je prilikom građane informirao o njihovim potrošačkim pravima. Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta kontinuirano provodi akcije informiranja građana o zaštiti prava potrošača te je unutar događanja “Tjedan prava potrošača” u ožujku 2018. i  “Sve na jednom mjestu”, započetog u rujnu 2017., obišlo 11 gradova u Republici Hrvatskoj u namjeri da se potrošače što bolje informira o njihovim pravima i educira trgovce o potrošačkom zakonodavstvu i pravima koja se potrošaču moraju osigurati.

U okviru obilježavanja 15 godina rada Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, pomoćnica ministrice vanjskih i europskih poslova Zrinka Ujević održala je u petak, 26. listopada 2018. u Vukovaru predavanje na temu „Budućnost Europske unije i mladi“. Više

U petak, 26. listopada 2018. Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture i Ministarstvo turizma održali su na Hvaru konzultacije s građanima pod nazivom  „EU politike: otoci do 2030. - pametni otoci“, na kojima se raspravljalo o hrvatskim otocima koji pametno raspolažu svojim resursima, prepoznaju svoje potencijale kao kreatore pametnog razvoja otoka u službi svojih građana te koriste talent, iskustvo, kulturu, identitet i ostale generatore osnaživanja hrvatskih otoka.
Na Konzultacijama su na pitanja građana odgovarali ministrica regionalnoga razvoja i fondova i EU Gabrijela Žalac, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i ministar turizma Gari Cappelli.

U okviru inicijative EU-a ,,Konzultacije s građanima'', u srijedu, 24. listopada 2018., predsjednik Vlade Andrej Plenković govorio je studentima Pravnog fakulteta Sveučilišta u Splitu o prednostima članstva u Europskoj uniji i izazovima budućnosti Europe. Više.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u suradnji s Vladom i nadležnim ministarstvima objavilo je publikaciju „Pet godina članstva Hrvatske u Europskoj uniji“. Publikacija predstavlja postignuća Hrvatske kao članice Europske unije na različitim područjima – u donošenju odluka na europskoj razini, gospodarstvu i financijama, značaju europskih fondova, potpori razvoju poljoprivrede i ribarstva, obrazovanju i osposobljavanju te prilikama za mlade, kulturi, obrani. Publikacija predstavlja i buduće djelovanje Hrvatske u okviru EU-a i njezinim ciljevima u sljedećem razdoblju – prvom predsjedanju Vijećem Europske unije 2020. godine te ulasku u schengenski prostor i europodručje. Publikaciju „5 godina članstva Hrvatske u Europskoj uniji“ preuzmite OVDJE.

Inicijativa konzultacija s građanima o budućnosti Europe službeno je predstavljena i pokrenuta 6. travnja 2018. godine na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. U dijalogu sa studentima i zainteresiranim građanima na temu budućnosti Europe sudjelovala je francuska ministrica za Europu Nathalie Loiseau i državna tajnica za europske poslove Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Andreja Metelko-Zgombić. Tijekom dijaloga pod nazivom "The Europe of tomorrow: give your opinion on the policies that matter to you" oko 130 sudionika razmijenilo je mišljenja o sudjelovanju građana u funkcioniranju EU te je naglašena važnost promoviranja europskih vrijednosti, kao i dijaloga s građanima i njihovog većeg uključivanja u kreiranju europskih politika i budućnosti…više.