Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državna tajnica Metelko-Zgombić na ministarskom sastanku NATO-a

Ministri vanjskih poslova država članica Sjevernoatlantskog saveza održali su danas, 20. kolovoza, izvanredni sastanak posvećen stanju u Afganistanu...

Ministri vanjskih poslova država članica Sjevernoatlantskog saveza održali su danas, 20. kolovoza, izvanredni sastanak posvećen stanju u Afganistanu. Republiku Hrvatsku na sastanku je predstavljala državna tajnica MVEP-a Andreja Metelko-Zgombić.

Izražena je zajednička zabrinutost razvojem situacije u Afganistanu, osobito izvješćima o nasilju i teškim kršenjima ljudskih prava. Saveznice pozivaju na žurni prekid nasilja te omogućavanje sigurnog nastavka evakuacije državljana zemalja članica i partnera NATO-a te ugroženih državljana Afganistana, osobito onih koji su podupirali napore Saveza i međunarodne zajednice, što je u ovom trenutku najvažnija neposredna zadaća i dužnost Saveza.

Naglašeno je kako će svaku buduću vlast u Afganistanu procjenjivati sukladno poštovanju svojih međunarodnih obveza te osiguranju da Afganistan nikada više ne posluži kao sigurno utočište za teroriste.

Hrvatska je u svojoj izjavi istaknula kako situacija u Afganistanu predstavlja ozbiljan humanitarni i sigurnosni izazov na regionalnoj, ali i globalnoj razini. Izrazila je zahvalnost saveznicama i partnerima na podršci i pomoći pri evakuaciji hrvatskih državljana. Hrvatska se pridružila pozivima na zaštitu ljudskih prava, osobito prava žena, djece i manjina. Posebno je naglašena potreba za jedinstvom NATO-a i suradnjom s međunarodnim partnerima, poput Europske unije i Ujedinjenih naroda, na rješavanju ključnih izazova koji bi mogli proizaći iz teških okolnosti na terenu u Afganistanu.



Priopćenja