Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Grlić Radman u službenom posjetu Državi Izrael

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman boravio je u srijedu, 28. srpnja 2021. godine, u službenom posjetu Državi Izrael na poziv zamjenskog premijera i ministra vanjskih poslova Yaira Lapida, te se sastao i s predsjednikom Države Izrael Isaacom Herzogom i predsjednikom Knesseta Mickeyem Levyjem

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman boravio je u srijedu, 28. srpnja 2021. godine, u službenom posjetu Državi Izrael na poziv zamjenskog premijera i ministra vanjskih poslova Yaira Lapida, te se sastao i s predsjednikom Države Izrael Isaacom Herzogom i predsjednikom Knesseta Mickeyem Levyjem.

Ministar Grlić Radman boravio je u službenom posjetu na samom početku mandata nove izraelske vlade te je treći EU ministar vanjskih poslova u takvom posjetu. Nakon što je potpisan Sporazum o strateškom partnerstvu hrvatskog i izraelskog ministarstva vanjskih poslova krajem prosinca prošle godine, današnji razgovori su bili usmjereni na potvrdu i snaženje partnerstva s novom Vladom Države Izrael, s ciljem formaliziranje strateških odnosa na razini dviju vlada u što skorijem vremenu. U tom kontekstu je dogovoreno iniciranje rada Zajedničkog gospodarskog odbora koji će utvrditi područja suradnje i projekte od obostranog interesa. Također je dogovorena suradnja u pripremama nadolazećeg predsjedanja Republike Hrvatske Međunarodnim savezom za sjećanje na Holokaust u 2023. godini, koje će omogućiti Hrvatskoj da se pokaže kao vodeća država u području borbe protiv antisemitizma, negiranja i iskrivljavanja holokausta te prevencije svih oblika netolerancije i govora mržnje. Sugovornici su pozdravili iskazanu želju Hrvatske za predsjedanjem, s ciljem jačanja i promicanja edukacije, sjećanja i istraživanja o holokaustu.

Ministar je, također, istaknuo kako je Republika Hrvatska pouzdani partner, koji u Izraelu vidi važnog saveznika i prijatelja, kako bilateralno tako u okviru EU i ostalih regionalnih i globalnih foruma.

Sa svim sugovornicima razmijenio je, također, mišljenja o stanju u jugoistočnom susjedstvu, pozdravio usmjerenost nove vlade na jačanje dijaloga i mirovnih sporazuma na Bliskom istoku.

Izraelski zamjenski premijer i ministar vanjskih poslova Yair Lapid naglasio je kako je posjet ministra Grlića Radmana prilika za razgovor o jačanju snažnih i prijateljskih bilateralnih odnosa, okvira trgovinske razmjene, suradnje u okviru međunarodnih organizacija te ostalim pitanjima od zajedničkog interesa. Raspravljali su i o odnosima Europske unije i Izraela, te je ministar Grlić Radman pritom istaknuo snažnu potporu RH za održavanje Vijeća za pridruživanje EU s Izraelom u što skorijem vremenu.

Ministar se tijekom posjeta Državi Izraelu susreo i s generalnim direktorom izraelske Agencije za kibernetičku sigurnost Yigolom Unnom te direktorom za međunarodne odnose Memorijalnog centra sjećanja na holokaust Yad Vashem Yossijem Gevirom.



Priopćenja