Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Grlić Radman s austrijskim ministrom vanjskih poslova Alexandrom Schallenbergom

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman primio je u petak, 23. srpnja 2021. godine, u posjet ministra vanjskih poslova Republike Austrije Alexandra Schallenberga

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman primio je u petak, 23. srpnja 2021. godine, u posjet ministra vanjskih poslova Republike Austrije Alexandra Schallenberga.

Tijekom razgovora ministri su razmijenili mišljenja o brojnim temama, poput bilateralnih političkih i gospodarskih odnosa, politike proširenja EU i situacije u jugoistočnoj Europi, uključujući BiH, kao i aktualnim izazovima vezanima uz pandemiju koronavirusa u Europskoj uniji te o Republici Hrvatskoj kao sigurnoj destinaciji za austrijske i druge goste.

Ministri su ocijenili bilateralne odnose između Republike Hrvatske i Republike Austrije kao izvrsnim, ali i da postoji potencijal za daljnje jačanje, posebno u gospodarstvu. „Austrija je jedan od naših najvažnijih gospodarskih partnera, te želimo nastavak dobre gospodarske suradnje i investicija. Austrija je trenutno drugi najveći inozemni ulagač u Hrvatsku, peti vanjsko-trgovinski partner, dok su austrijski turisti tradicionalno jedni od najbrojnijih u Hrvatskoj,“ pojasnio je ministar Grlić Radman te ponovio da Hrvatska i ove godine poduzima sve potrebne mjere kako bi se svi gosti bili sigurni.

Ministar Schallenberg rekao je da njegova zemlja podupire i ulazak Republike Hrvatske u Schengenski prostor. "Jako me veseli da će Hrvatska uskoro postati punopravna članica šengenskog prostora i u tome ju u potpunosti podržavamo", rekao je austrijski ministar, istaknuvši da sa time dolazi i velika odgovornost za Hrvatsku koja će čuvati vanjsku granicu Europske unije. Također, ministar Schallenberg zahvalio je Hrvatskoj na doprinosu da se smanji pritisak ilegalnih imigracija u Austriju i ostatak Europe.

Ministri su se dotakli i proširenja Europske unije i situacije u državama Jugoistočne Europe. „Važna je stabilnost i funkcionalnost država jugoistočne Europe, pri tome posebno ističući Bosnu i Hercegovinu te važnost nastavka njenog europskog puta, uz provedbu svih nužnih reformi, uključujući i reformu izbornog zakona, koji će eliminirati sve vrste diskriminacija i omogućiti izbor legitimnih političkih predstavnika svih konstitutivnih naroda, ali i svih drugih građana BiH,“ rekao je ministar Grlić Radman.

Ministar Grlić Radman izrazio je solidarnost s austrijskim narodom povodom poplava koje su snažno pogodile brojne europske zemlje, uključujući i Austriju, a i zahvalio na pomoći koju je Austrija poslala Hrvatskoj povodom dva potresa koja su pogodila Središnju Hrvatsku i Zagreb.

Nakon bilateralnog sastanka ministri Grlić Radman i Schallenberg uputili su se u obilazak Zagrebačke Katedrale.



Priopćenja