Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Održana 14. Međunarodna konferencija Dubrovnik forum

U Dubrovniku je u subotu, 10. srpnja 2021. godine, održana četrnaesta međunarodna konferencija Dubrovnik forum pod nazivom “(Post)-Pandemic Geopolitics - Together in a World Apart”

U Dubrovniku je u subotu, 10. srpnja 2021. godine, održana četrnaesta međunarodna konferencija Dubrovnik forum pod nazivom “(Post)-Pandemic Geopolitics - Together in a World Apart”.

Ovogodišnje izdanje foruma svečano su uvodnim govorima otvorili predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, visoki predstavnik Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell Fontelles te predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

Na forumu su u okviru panel rasprava sudjelovali brojni uvaženi gosti, uključujući potpredsjednicu Europske komisije Dubravku Šuicu, glavnu tajnicu Vijeća Europe Mariju Pejčinović Burić, posebnog predstavnika EU-a za dijalog Beograda i Prištine te druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslava Lajčaka, novog Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu Christiana Schmidta, izaslanika Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Matthewa Palmera i deset ministara vanjskih poslova.

U fokusu panel rasprava bile su teme poput utjecaja pandemije Covida-19 na geopolitiku i svjetsko gospodarstvo, važnosti jačanja uloge multilateralizma u međunarodnim odnosima, potencijala političkog i gospodarskog napretka zemalja Zapadnog Balkana te uloge Europske unije, Inicijative triju mora i 17+Kina u smanjenju jaza između zapadne i istočne Europe.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković istaknuo je kako je Hrvatska blizu postizanja svojih vanjskopolitičkih ciljeva – ulaska u Schengensku zonu, europodručje i skupinu MED7. Ponovno je istaknuo potporu Hrvatske prema europskom putu zemalja Zapadnog Balkana te naglasio važnost Bosne i Hercegovine za Hrvatsku, nazvavši je povijesno, geografski, kulturološki najvažnijim susjedom Hrvatske.

Visoki predstavnik Borrell upozorio je na opasnost prebrzog opuštanja uslijed poboljšanja epidemiološke situacije u Europi, kazavši kako se nazire kraj pandemije, ali i kako prijete novi sojevi Covida-19. Istaknuo je važnost cijepljenja u borbi protiv pandemije i naglasio kako je EU jedina regija u svijetu koja je cijepila svoje stanovništvo i istovremeno izvozi cjepivo u druge zemlje te donira kroz program COVAX.

Predsjednik Hrvatskog sabora Jandroković u svome je govoru istaknuo kako će pandemija trajno izmijeniti život i da neće biti povratka na način života koji je postojao prije pandemije te da je više nego ikada sada potrebna suradnja, solidarnost i zajedništvo.

Prisutnima na Dubrovnik forumu obratio se i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, koji je također pozvao na zajedništvo i na osnaživanje multilateralizma u doba pandemije, istaknuvši kako najbolje rezultate polučuju oni koji usmjere trud prema stvaranju sinergije i premošćivanju razlika.



Priopćenja