Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Grlić Radman na međunarodnoj konferenciji Prespa Forum

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je u četvrtak, 1. srpnja 2021. godine, na panelu pod nazivom „Building Confidence through Dialogue“ na međunarodnoj konferenciji Prespa Forum u Ohridu

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je u četvrtak, 1. srpnja 2021. godine, na panelu pod nazivom „Building Confidence through Dialogue“ na međunarodnoj konferenciji Prespa Forum u Ohridu.

„Konsenzus unutar Europske unije da se jugoistočnu Europu mora uključiti u EU, od povijesne je važnosti za sve njezine građane. Kao hrvatski ministar osjećam veliko zadovoljstvo i ponos da je odluka Vijeća EU-a o otvaranju pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom donesena tijekom našeg predsjedanja Vijećem u prvoj polovini prošle godine. Međutim, jasno je da ne postoji čarobni štapić koji bi riješio sve probleme s kojima se zemlje Zapadnog Balkana suočavaju desetljećima. Postoje sporovi i nesuglasice oko kojih postoje različita gledišta i stavovi. Unatoč tome, ohrabrujuće je što su, kao posljedica prijeke potrebe i traumatičnih iskustava u ovoj regiji, razvijeni alati za rješavanje problema dijalogom i pregovorima“, istaknuo je ministar.

Kao primjere dijaloga i pregovora ministar je istaknuo Erdutski sporazum iz 1995., kojim je započet proces mirne reintegracije Istočne Slavonije, Baranje i Zapadnog Srijema Republici Hrvatskoj, i Daytonsko-pariški sporazum, koji je nazvao najvažnijim mirovnim sporazumom potpisanim nakon Drugog svjetskog rata te koji je zaustavio rat u Bosni i Hercegovini i čiji Aneks 4 jamči jednakost triju konstitutivnih naroda.

„Važnost Daytonsko-pariškog sporazuma za Bosnu i Hercegovinu i danas je nemjerljiva i bilo kakav pokušaj njegove promjene neprihvatljiv je za Republiku Hrvatsku. U zadnje vrijeme svjedočimo pokušajima nekih političkih struktura unutar BiH da dovedu u pitanje bit Daytonsko-pariškog sporazuma. Posljedice toga bile bi katastrofalne za mir i sigurnost u cijeloj Europi“, rekao je ministar.

Također se dotaknuo trenutnih nesuglasica između Sjeverne Makedonije i Bugarske. „Još uvijek sam optimist i nadam se da će se ti problemi uskoro riješiti te da će za vrijeme slovenskog predsjedanja Vijećem EU-a započeti pristupni pregovori s Albanijom i Sjevernom Makedonijom. Ohrabreni smo činjenicom da se razgovori odvijaju na najvišim političkim razinama. To je put naprijed – bilateralni dijalog. Europski način rješavanja problema u kojemu se kompromis ne vidi kao znak slabosti. Sjeverna Makedonija i Bugarska su prijatelji Republike Hrvatske s kojima dijelimo zajedničku budućnost u EU-u“, istaknuo je.



Priopćenja