Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Virtualni sastanak ministara vanjskih poslova država sudionica Srednjoeuropske inicijative (SEI)

Državni tajnik za političke poslove u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Frano Matušić sudjelovao je na virtualnom godišnjem sastanku ministara vanjskih poslova država članica Srednjoeuropske inicijative (SEI)...

Državni tajnik za političke poslove u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Frano Matušić sudjelovao je u srijedu, 23. lipnja 2021. godine, na virtualnom godišnjem sastanku ministara vanjskih poslova država članica Srednjoeuropske inicijative (SEI).

Sastanak je bio prigoda za razmjenu mišljenja o promicanju održivog razvoja i zajedničkom djelovanju država sudionica SEI-a na suzbijanju prijetnji kroz učinkoviti multilateralizam. Razgovaralo se o novim perspektivama konstruktivne regionalne suradnje na području zdravstva, gospodarstva, okoliša, znanosti i povezivosti, s posebnim fokusom na mlade.

Državni tajnik Matušić rekao je da Republika Hrvatska u potpunosti podržava europske ambicije svih šest zemalja Zapadnog Balkana. Izrazio je snažnu podršku otvaranju pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom, održavanju međuvladinih konferencija s Crnom Gorom i Srbijom u kontekstu nove metodologije, liberalizaciji viznog režima s Kosovom i ambiciji Bosne i Hercegovine da dobije status zemlje kandidatkinje.

Također, državni tajnik je izjavio da RH pozdravlja inicijativu za korištenje svih raspoloživih kapaciteta i instrumenata EU-a i SEI-a za potporu održivom razvoju Istočnog partnerstva koje se nalazi visoko na dnevnom redu Unije. Podsjetio je da je RH u pandemiji pokazala veliku solidarnost s onima u potrebi te je izvijestio da je donirala cjepiva Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji.

Na sastanku je potvrđena važnost promicanja održivog razvoja te provedbe Programa Ujedinjenih naroda za održivi razvoj 2030 i ciljeva održivog razvoja kao pravog puta za rješavanje kriza. Istaknuta je i važnost suradnje između istočnoeuropskih zemalja SEI-a i EU-a, temeljene na zajedničkim vrijednostima i standardima, posebno u okviru Istočnog partnerstva.Priopćenja