Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Grlić Radman na Vijeću za opće poslove EU i Međuvladinim konferencijama s Crnom Gorom i Srbijom

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je 22. lipnja 2021. na sastanku Vijeća za opće poslove u Luxembourgu. Glavne raspravne teme bile su priprema sastanka Europskog vijeća 24.-25. lipnja i proces proširenja Unije...

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je 22. lipnja 2021. na sastanku Vijeća za opće poslove u Luxembourgu. Glavne raspravne teme bile su priprema sastanka Europskog vijeća 24.-25. lipnja i proces proširenja Unije. Na Europskom vijeću čelnici će raspravljati o COVID-19, gospodarskom oporavku, migracijama te odnosima EU s Turskom i Rusijom. 

Vezano za Covid-19, ministar Grlić Radman je posebno istaknuo važnost daljnjeg zajedničkog koordiniranog pristupa Unije, kako u pogledu cjepiva i praćenja novih varijanti virusa tako i povratka slobodnom kretanju i revitalizaciji gospodarstva. Pozdravljajući sve veći broj aktiviranih  EU digitalnih Covid potvrda u Uniji, ministar je naglasio da se Hrvatska i dalje zalaže za priznavanje antigenskih (RAT) testova za izdavanje potvrda o preboljenju kao i za korištenje svih raspoloživih karata ECDC-a, uključujući i na razini NUTS 3 regija, radi pružanja što točnijih informacija o situaciji u pojedinim regijama i subregijama i olakšavanja sigurnog putovanja. Naglašavajući važnost globalne solidarnosti, ministar Grlić Radman je istaknuo nedavni financijski doprinos Hrvatske globalnom mehanizmu Covax-u kao i donacije cjepiva zemljama u susjedstvu. U pogledu migracija, za Hrvatsku je od posebnog značaja upravljanje vanjskom granicom kao i s tim povezano jačanje partnerstava sa zemljama Zapadnog Balkana. Hrvatska inzistira na sveobuhvatnom pristupu svim migracijskim pravcima, pri čemu posebnu važnost ima oslovljavanje korijenskih uzroka migracija, istaknuo je ministar Grlić Radman.

U okviru diskusije o proširenju, ministar je pozdravio dogovor oko Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA III) i usuglašavanje stajališta EU o primjeni nove metodologije u pristupnim pregovorima s Crnom Gorom i Srbijom. U tom kontekstu podržao je održavanje prvih Međuvladinih konferencija s obje zemlje, na marginama Vijeća istog dana. Ujedno je istaknuo snažnu podršku Hrvatske što skorijem početku pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom. U pogledu Bosne i Hercegovine, Hrvatska željno iščekuje kad će Vijeće moći razmatrati razinu ispunjenih prioriteta iz Mišljenja EK o zahtjevu BiH za članstvo a što vodi i prema njenom statusu kandidata. Dodatno, ministar Grlić Radman izrazio je podršku Hrvatske liberalizaciji viznog režima s Kosovom.

Portugalsko predsjedništvo je izvijestilo o prvoj plenarnoj sjednici skupštine Konferencije o budućnosti Europe održanoj 19. lipnja u Strasbourgu kao i o događanju za građane održanom 17. lipnja u Lisabonu.   

Zaključno, Vijeće je održalo saslušanje Poljske i Mađarske u kontekstu vladavine prava i postupaka pokrenutih u odnosu na ove dvije države članice na temelju čl. 7. Ugovora o EU, ustvrdivši da još nisu ispunjeni uvjeti za zatvaranje postupaka. 

Na marginama Vijeća, na Međuvladinim konferencijama s Crnom Gorom i Srbijom, ministar Grlić Radman pozdravio je primjenu nove metodologije pristupnog procesa. Pozvao je Srbiju na pojačane napore i napredak u temeljenim područjima, napose u procesuiranju ratnih zločina i omogućavanju pravde žrtvama rata, rješavanju sudbine nestalih osoba i osiguranju prava zaštite nacionalnih manjina. Vezano za Crnu Goru, ministar je pozdravio prošlotjedno usvajanje rezolucije o Srebrenici  u Skupštini Crne Gore, dodajući kako je potrebno uložiti dodatne napore u provedbi ključnih reformi u cilju zatvaranja poglavlja.

Za nas je iznimno važno što je Crna Gora privržena europskim vrijednostima i politikama te je spremna izgrađivati odnose sa susjedima, istaknuo je ministar Grlić Radman. 

 



Priopćenja