Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Grlić Radman otvorio virtualnu hrvatsko-indonezijsku ljetnu školu

Ministar vanjskih i europskih poslova otvorio je virtualnu hrvatsko-indonezijsku ljetnu školu, te održao predavanje o odnosima Republike Hrvatske i Republike Indonezije, odnosno Europske unije i Jugoistočne Azije...

Ministar vanjskih i europskih poslova otvorio je virtualnu hrvatsko-indonezijsku ljetnu školu u utorak, 15. lipnja 2021., te održao predavanje o odnosima Republike Hrvatske i Republike Indonezije, odnosno  Europske unije i Jugoistočne Azije. Sudionicima ljetne škole obratila se, također, ministrica vanjskih poslova Republike Indonezije Retno Marsudi.

U svom obraćanju sudionicima ljetne škole ministar Grlić Radman istaknuo je važnost zajedničkih akademskih i znanstvenih projekata. „S akademske strane, želim istaknuti mogućnosti suradnje i razmjene znanja s kolegama iz Indonezije i Jugoistočne Azije s  jedne,  i Hrvatske i EU s druge strane,“ rekao je ministar i dodao da bi „ta suradnja trebala biti obogaćena znanstvenim projektima koji bi donijeli dodatni transfer znanja i tehnologije dviju regija, a znanstvena zajednica Hrvatske i Indonezije mogla bi biti inicijator takvih aktivnosti.“ Ujedno, ministar je naglasio potrebu sklapanja ugovora o znanstvenoj i tehničkoj suradnji dviju zemalja, koja bi tu suradnju dovela na najvišu razinu.

Ministar se dotaknuo i važnosti multilateralizma u odnosima Republike Hrvatske i Republike Indonezije te suradnje Europske unije i Saveza država Jugoistočne Azije (ASEAN). „Hrvatska, kao članica EU, je itekako svjesna važne uloge Indonezije unutar ASEAN-a u zelenoj, gospodarskoj i socijalnoj održivoj suradnji i mobilnosti. Mi smo prepoznali središnju ulogu ASEAN-a u nastojanjima ispunjavanja regionalnih ciljeva poput mobilnosti radnika, upravljanja migracijama, suradnje u visokom obrazovanju kao i stručne izobrazbe i usavršavanja, uključujući program ERASMUS,“ objasnio je ministar Grlić Radman.



Priopćenja