Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državna tajnica Metelko-Zgombić sa zamjenicom makedonskog ministra vanjskih poslova

Državna tajnica za Europu Andreja Metelko-Zgombić sastala se u srijedu, 9. lipnja 2021. godine, s Fatmire Isaki, zamjenicom ministra vanjskih poslova Republike Sjeverne Makedonije u Zagrebu...

Državna tajnica za Europu Andreja Metelko-Zgombić sastala se u srijedu, 9. lipnja 2021. godine, s  Fatmire Isaki, zamjenicom ministra vanjskih poslova Republike Sjeverne Makedonije u Zagrebu. Zamjenica ministra vanjskih poslova Isaki posjetila je Zagrebu u funkciji supredsjedateljice hrvatsko-makedonskog Međuvladinog mješovitog odbora za zaštitu nacionalnih manjina.

Državna tajnica Metelko-Zgombić ocijenila je pozitivnim  napredak  u statusu hrvatske manjinske zajednice u Sjevernoj Makedoniji, posebice činjenicu što je tijekom predstojećeg popisa stanovništva predviđena rubrika za označavanje hrvatske nacionalnosti.

Sugovornice su razmijenile mišljenja o stanju bilateralnih odnosa, predstojećim posjetima na visokoj razini, kao i o trenutnom zastoju u početku pregovora Sjeverne Makedonije s EU. Pri tome se zamjenica makedonskog ministra vanjskih poslova Isaki zahvalila državnoj tajnici na stalnoj hrvatskoj podršci Sjevernoj Makedoniji u njenim nastojanjima da započne pregovore s Europskom unijom te izrazila nadu i očekivanje da će doći do održavanja prve Međuvladine konferencije s Republikom Sjevernom Makedonijom tijekom lipnja ili srpnja ove godine.

Državna tajnica Meteko-Zgombić dala je potporu održavanju prve Međuvladine konferencije i istaknula kako Sjeverna Makedonija istovremeno treba nastaviti proces reformi na svom europskom putu. Ujedno, državna tajnica osvrnula se i na odličnu  bilateralnu suradnju  koja se očituje u visokom intenzitetu razmjene posjeta na najvišoj razini.

Sugovornice su se složile kako treba dodatno ojačati gospodarsku suradnju te je zamjenica Isaki pozvala hrvatske tvrtke na ulaganje u Sjevernu Makedoniju. Makedonska strana zahvalila se Vladi Republike Hrvatske na odluci o donaciji 10000 doza cjepiva, dok se državna tajnica Metelko-Zgombić zahvalila makedonskoj strani na financijskoj pomoći za saniranje posljedica prošlogodišnjeg potresa.



Priopćenja