Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Grlić Radman na svečanom obilježavanju Papina dana

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je, kao izaslanik predsjednika Vlade RH, u ponedjeljak, 7. lipnja 2021. godine, na svečanom obilježavanju Papina dana u Apostolskoj nuncijaturi u Zagrebu...

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je, kao izaslanik predsjednika Vlade RH, u ponedjeljak, 7. lipnja 2021. godine, na svečanom obilježavanju Papina dana u Apostolskoj nuncijaturi u Zagrebu.

Ministar Grlić Radman obratio se visokim uzvanicima i istaknuo kako se pontifikat pape Franje prati s velikim zanimanjem, te je u njemu jasno vidljivo širenje kršćanske vjere novom evangelizacijom i potporom čovječanstvu u suočavanju s velikim izazovima našega vremena. “Mi u Hrvatskoj se divimo odlučnosti Pape da ostane u blizini siromašnih i ranjivih,” istaknuo je ministar važnost djelovanja pape Franje u zaštiti najslabijih među nama.

Ističući izbor 7. lipnja za obilježavanje Papina dana, koji je ujedno i Dan hrvatske diplomacije, monsinjor Lingua naglasio je da vjernost Hrvatske i hrvatskog naroda Svetoj Stolici seže još iz toga vremena pape Ivana VIII. i kneza Branimira. “Od onog čuvenog 7. lipnja 879. godine do danas, vaša blizina i vaše zajedništvo sa Svetim Ocem su vrijedni divljenja. To ste dokazali nebrojeno puta tijekom stoljeća,” istaknuo je monsinjor Lingua.

Nadovezujući se na domaćina, ministar Grlić Radman podsjetio je na blaženog Alojzija Stepinca koji se uspješno suprotstavio jugoslavenskom totalitarizmu koja je željela uspostaviti nacionalnu Crkvu i prekinuti veze s Vatikanom. “Nadbiskup Stepinac i vjerna hrvatska pastva bili su spremni prihvatiti veliku žrtvu kako bi ostali sastavni dio sveopće Katoličke Crkve,” rekao je ministar te posebno zahvalio svetom papi Ivanu Pavlu II. i Svetoj Stolici za sve što su učinili za Hrvatsku u najtežim trenucima borbe za slobodu, demokraciju i nacionalno samoodređenje uoči i tijekom Domovinskog rata.

Također, odnosi između Hrvatske i Svete Stolice nisu samo pitanje povijesti već i budućnosti. Stoga je ministar Grlić Radman najavio i nastavak razvijanja izvrsnih odnosa sa Svetom Stolicom te spomenuo bliske razgovore i koordinaciju o svim izazovima s kojima se suočavaju svjetska politika i moderna društva.



Priopćenja