Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Grlić Radman otvorio Virtualni gospodarski forum Hrvatska-Estonija

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman otvorio je u utorak, 18. svibnja 2021. godine, Virtualni gospodarski forum Hrvatska-Estonija zajedno s estonskom ministricom vanjskih poslova Evom-Mariom Liimets

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman otvorio je u utorak, 18. svibnja 2021. godine, Virtualni gospodarski forum Hrvatska-Estonija  zajedno s estonskom ministricom vanjskih poslova Evom-Mariom Liimets.

Cilj ovog skupa bio je predstaviti IT sektor Hrvatske i Estonije te hrvatska i estonska inovativna e-rješenja namijenjena tijelima javne uprave, lokalne samouprave i različitim područjima gospodarstva, a održani su i poslovni razgovori s ciljem uspostavljanja poslovne suradnje.

U uvodnom obraćanju sudionicima ministar Grlić Radman istaknuo je važnost digitalizacije i digitalne preobrazbe za modernizaciju gospodarstva i daljnje poboljšanje rada državne uprave. „Pandemija COVID-19 ubrzala je digitalizaciju rada vlada diljem svijeta. Drago mi je što ovakvi skupovi pružaju platformu za razmjenu ideja i iskustava o toj vrlo važnoj temi“, rekao je ministar Grlić Radman.

Ministar Grlić Radman osvrnuo se i na bilateralne odnose Hrvatske i Estonije. „Odnosi između naše dvije zemlje prožeti su razumijevanjem i prijateljstvom. Dijelimo mišljenje oko mnogih europskih i međunarodnih tema, povezuje nas i članstvo u EU-u, NATO-u i Inicijativi triju mora“, rekao je ministar. Također je istaknuo kako postoji potencijal za daljnje jačanje gospodarske suradnje posebno u području električne i kemijske industrije te telekomunikacija.

Ministar je zaključio izlaganje istaknuvši kako se hrvatska IT industrija sastoji od preko pet tisuća tvrtki te da ona postaje sve važnija industrija u pogledu dobiti i izvoza. Dodao je kako IT industrija čini preko pet posto ukupnog hrvatskog izvoza te da postoji prostor za mnoge zajedničke projekte s estonskim tvrtkama. „Naša je odgovornost približiti gospodarstva dviju zemalja te sam siguran da ćemo u nadolazećim godinama izgraditi jake gospodarske veze između Hrvatske i Estonije“, rekao je ministar.



Priopćenja