Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Grlić Radman na neformalnoj videokonferenciji o Albaniji i Sjevernoj Makedoniji

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je na videokonferenciji o europskom putu Republike Albanije i Republike Sjeverne Makedonije u organizaciji ministra vanjskih poslova Helenske Republike Nikosa Dendiasa i ministra vanjskih poslova Rumunjske Bogdana Aurescua...

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je u četvrtak, 13. svibnja 2021. godine, na videokonferenciji o europskom putu Republike Albanije i Republike Sjeverne Makedonije u organizaciji ministra vanjskih poslova Helenske Republike Nikosa Dendiasa i ministra vanjskih poslova Rumunjske Bogdana Aurescua. Na videokonferenciji sudjelovali su ministri i državni tajnici država članica Europske unije, kao i albanska ministrica europskih i vanjskih poslova Olta Xhaçka te makedonski ministar vanjskih poslova Bujar Osmani.

Ministar Grlić Radman istaknuo je da Republike Hrvatska snažno podržava početak pregovora o članstvu EU s Albanijom i Sjevernom Makedonijom. „Još jednom bih želio ponoviti hrvatsko stajalište i izraziti nadu da će se bez odgađanja postići konsenzus o pregovaračkim okvirima za Albaniju i Sjevernu Makedoniju i da će odmah uslijediti međuvladina konferencija s obje države“, ponovio je ministar i dodao da bi početak pregovora također bio snažan signal za cijeli Zapadni Balkan da se reforme isplate i da napori donose rezultate, što je u skladu i s interesima Europske unije.

Ministar se dotaknuo i borbe protiv pandemije koronavirusa te pozdravio isporuku cjepiva EU u zemlje Zapadnog Balkana. „Pozdravljamo inicijativu EU-a za isporuku cjepiva protiv COVID-19 na Zapadni Balkan“, rekao je ministar Grlić Radman te obavijestio da je hrvatska vlada donijela odluku o donaciji po 10 000 doza cjepiva Albaniji i Sjevernoj Makedoniji, kako bi se što prije krenulo prema društvenom i gospodarskom oporavku.



Priopćenja