Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Grlić Radman u službenom posjetu Crnoj Gori

Ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman boravio je u petak, 7. svibnja 2021. godine, u službenom posjetu Crnoj Gori

Ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman boravio je u petak, 7. svibnja 2021. godine, u službenom posjetu Crnoj Gori.

Ministar Grlić Radman sastao se s ministrom vanjskih poslova Crne Gore Đorđem Radulovićem. Obje strane izrazile su zadovoljstvo ovim službenim posjetom, naglasivši pritom važnost daljnjeg produbljivanja i jačanja odnosa između Republike Hrvatske i Crne Gore. Ministri su izrazili spremnost za pronalaženje rješenja za sva otvorena pitanja, uključujući granice, u duhu dobrosusjedstva i europskih vrijednosti. „Dogovorili smo da nakon niza godina obnovimo bilateralne razgovore o pitanju granice te da se uskoro sastanu komisije, kako bismo to pitanje što prije riješili“, pojasnio je ministar.

Važna tema razgovora bio je i proces proširenja EU na Jugoistočnu Europu, kao i europski put Crne Gore. Ministar Grlić Radman istaknuo je da Hrvatska snažno podupire Crnu Goru na njezinom europskom putu. „Hrvatska unutar EU uvijek ističe važnost Jugoistoka Europe za EU koja treba stalno biti u fokusu EU i za nas je ključno da se proces proširenja nastavi. Proširenje je već neko vrijeme u zastoju, ali mi čvrsto vjerujemo da će primjenom nove metodologije, koju je i Crna Gora prihvatila, taj proces dobiti novu dinamiku. Očekujem da će se u lipnju održati Međuvladina konferencija s Crnom Gorom prema novoj metodologiji“, rekao je ministar o potpori Republike Hrvatske nastavku europskog puta Crne Gore i država Jugoistočne Europe.

Ministri su razgovarali i o Bokeljskoj mornarici. „Hrvatska i dalje smatra da bi zajednička kandidatura pred UNESCO-om bila najbolji način zaštite vrijednosti i nasljeđa Bokeljske mornarice“, rekao je ministar Grlić Radman, pojasnivši da je Bokeljska mornarica neotuđivi dio hrvatske kulturne baštine. Ujedno, jedna od tema razgovora bio je povrat otuđenog broda Jadran o čemu je, ministar Grlić Radman pozvao na dogovor oko modaliteta budućeg korištenja.

Dvojica ministara dotakli su se i pitanja nestalih osoba iz Domovinskog rata. „Složili smo se da je radi budućnosti odnosa naših dviju zemalja potrebno o tome razgovarati. Za Hrvatsku je važno pitanje nestalih, tražimo rješavanje 14 slučajeva nestalih. Mislimo da je važno da se dostojanstveno obilježe mjesta stradanja, poput bivšeg logora Morinj“, rekao je ministar Grlić Radman.

Ministar Grlić Radman i ministar Radulović potpisali su Memorandum o suglasnosti o uspostavi okvira kroz koji će sudionici iz Republike Hrvatske i Crne Gore provoditi aktivnosti suradnje u području diplomatske obuke u organizaciji diplomatskih akademija po načelima uzajamne koristi. „Vjerujem i da će Memorandum o suradnji između naša dva ministarstva vanjskih poslova u području diplomatskog usavršavanja pridonijeti daljnjem usavršavanju i jačanju ljudskih kapaciteta“, rekao je ministar, naglasivši kako taj Memorandum pokazuje spremnost Hrvatske za nastavak pružanja konkretne tehničke pomoći u prenošenju iskustva i znanja iz pristupnog procesa EU.

Također, ministar se sastao i s predsjednikom Vlade Zdravkom Krivokapićem, s potpredsjednikom Vlade Dritanom Abazovićem i s predsjednikom Skupštine Aleksom Bečićem s kojima je razgovarao o bilateralnih odnosima, europskom proširenju i položaju hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori. Ministar Grlić Radman sastao se i s crnogorskim predsjednikom Milom Đukanovićem s kojim je razgovarao, između ostalog, o potpori Hrvatske prijateljskoj Crnoj Gori na putu prema Europskoj uniji.



Priopćenja