Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Grlić Radman: Suradnja Hrvatske i Italije ojačana bilateralno i trilateralno

Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman rekao je u petak u Petrinji da je suradnja Zagreba i Rima ojačano bilateralno i trilateralno i zahvalio na novoj pomoći Italije Hrvatskoj nakon potresa

Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman rekao je u petak u Petrinji da je suradnja Zagreba i Rima ojačano bilateralno i trilateralno i zahvalio na novoj pomoći Italije Hrvatskoj nakon potresa.

Ministri su na radnom sastanku u vojarni "Pukovnik Predrag Matanović" u Petrinji razgovarali o jugoistočnoj Europi i složili se da je proširenje EU-a na zapadni Balkan "jamac jačanja stabilnosti susjedstva i Europe u cjelini", istaknuo je hrvatski ministar.

Obojica su posjetili Bosnu i Hercegovinu proteklih tjedana, a i Hrvatska i Italija zajednički teže "stabilnoj i institucionalno funkcionalnoj BiH i poticanju njezinog euroatlantskog puta", rekao je ministar Grlić Radman.

Ministri su razgovarali o hrvatskom non paperu o BiH koji je usuglašen sa Slovenijom, Mađarskom, Bugarskom, Grčkom i Ciprom.

U tom se dokumentu ističe važnost euroatlantskog puta Bosne i Hercegovine, te da BiH mora ostati u središtu pozornosti EU-a. Naglašava se i da je članstvo te zemlje u EU-u i prioritet i težnja, a da bi se to ostvarilo potrebna je sveobuhvatna transformacija cijelog društva.

O toj temi razgovarat će se i u okviru rasprave o zapadnom Balkanu 10. svibnja na Vijeću za vanjske poslove u Bruxellesu, najavio je ministar Grlić Radman.

Suradnja Hrvatske i Italije ojačana je i u trilateralnom formatu sa Slovenijom, rekao je hrvatski ministar i podsjetio na prošlotjedni sastanak dvojice ministara sa slovenskim kolegom Anžom Logarom. Trojica ministara potpisala su prošli tjedan na Brdu kod Kranja zajedničku  izjavu o zaštiti sjevernog Jadrana.

Područja povezivosti, plavog gospodarstva i zaštite okoliša su tri prioritetna područja u tom formatu, a ministar di Maio je rekao da se tim oblikom suradnje "želi ponovno pokrenuti konkurentnost područja sjevernog Jadrana".

Idući sastanak trebao bi se održati u Hrvatskoj u lipnju, najavio je ministar Grlić Radman.

Krajem studenog prošle godine održan je Koordinacijski odbor ministara na kojemu su se usuglasile smjernice za razvoj bilateralnih odnosa, a za nekoliko mjeseci će se moći provjeriti "koliko su uznapredovali ti oblici suradnje", rekao je talijanski ministar.

Hrvatska očekuje dolazak Talijana na ljeto

Bliži se sezona godišnjih odmora, a ministar Grlić Radman je poručio da Hrvatska "predano radi na sigurnosti i zdravlju posjetitelja i turističkih djelatnika", osobito kroz projekt Safe Stay in Croatia pa je uvjeren u povratak talijanskih turista.

"Vjerujemo da ćemo ove godine ponovno ugostiti mnoge talijanske prijatelje", rekao je ministar Grlić Radman.

Zahvalio je još jednom Italiji na "nesebičnoj pomoći" koju vidi kao još jedan pokazatelj bliskosti i suradnje.

Italija je u petak Hrvatskoj donirala kontejnerske objekte za smještaj 50 obitelji koje su u potresu na Baniji krajem godine ostale bez domova.

Među prvima je pomogla Hrvatskoj slanjem 100 vojnih šatora neposredno nakon potresa 29. prosinca koji je najviše pogodio Petrinju, Sisak i okolicu, a ubrzo nakon toga poslali su i Plave kacige za kulturu kako bi se spasila umjetnička baština pogođena potresom.

"Italija se i sama suočila s razornim potresima u nedavnoj prošlosti" pa je zato odlučila odmah pomoći, rekao je ministar Di Maio.

Izvor: Hina/MVEP



Priopćenja