Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministri Grlić Radman i Di Maio u posjetu potresom pogođenim područjima

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman primio je u petak, 30. travnja 2021. godine, u radni posjet ministra vanjskih poslova i međunarodne suradnje Talijanske Republike Luigija Di Maia. Ministri su u okviru posjeta obišli Petrinju i dva kontejnerska naselja u Mošćenici koje je donirala Vlada Talijanske Republike

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman primio je u petak, 30. travnja 2021. godine, u radni posjet ministra vanjskih poslova i međunarodne suradnje Talijanske Republike Luigija Di Maia. Ministri su u okviru posjeta obišli Petrinju i dva kontejnerska naselja u Mošćenici koje je donirala Vlada Talijanske Republike.

„U ime Vlade Republike Hrvatske i stanovnika ovog područja zahvaljujem Italiji koja ponovno šalje pomoć putem Mehanizma unije za civilnu zaštitu, nakon što je neposredno nakon potresa u prosincu pružila izdašnu pomoć“, rekao je ministar Grlić Radman.

Talijanska vlada donirala je potresom pogođenim područjima dva potpuno opremljena kontejnerska naselja. Svako naselje predviđeno je za smještaj 50 osoba, jedno će biti smješteno u Mošćenici kod Petrinje, a drugo u Sisku. “Ovo je jedna mala gesta koja označava veliko prijateljstvo između Italije i Hrvatske. Obiteljima koje će biti smještene u ovim naseljima želim sve najbolje i da što prije pronađu trajne domove”, istaknuo je ministar Di Maio.

Uz zahvale talijanskoj vladi, ministar Grlić Radman također je zahvalio na brojnim pojedinačnim donacijama pristiglim iz Italije od raznih udruga, nevladinih organizacija, regija, gradova, kao i od talijanske biskupske konferencije. Dodao je da je u siječnju ove godine u Republici Hrvatskoj boravio i interventni tim Plavih kaciga, koji je upućen po nalogu talijanskog Ministarstva kulture i turizma, s ciljem pomoći spašavanja kulturne baštine iz ruševina.

„Ovo je još jedna potvrda naših dobrosusjedskih odnosa i primjer hrvatsko-talijanske suradnje“, istaknuo je ministar Grlić Radman.



Priopćenja