Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Investicijski forum Istre, Primorja i Gorske Hrvatske - Lider Invest zapad

Državni tajnik Zdenko Lucić sudjelovao je na Investicijskom forumu Istre, Primorja i Gorske Hrvatske - Lider invest zapad, koja se održao u virtualnom obliku

Državni tajnik Zdenko Lucić sudjelovao je na Investicijskom forumu Istre, Primorja i Gorske Hrvatske - Lider invest zapad, koja se održao u virtualnom obliku.

Državni tajnik Lucić, koji je ujedno i član Stručnog odbora Lider Investa, uvodno je pozdravio sudionike foruma i pohvalio ovaj hvalevrijedan projekt, kao i cjelokupni rad Lidera na promociji hrvatskog gospodarstva.

Na panelu “Stvaranje investicijskog okružja i financiranje ulaganja i Istri, Primorju i Gorskoj Hrvatskoj”, uz državnog tajnika Lucića, sudjelovali su Jasna Jaklin Majetić, predsjednica Županijske komore Pula, Kristian Krpan, član uprave i direktor tvrtke MCZ te član Izvršnog odbora HUP-a, Dario Zorić, direktor Riječke razvojne agencije Porin, Goran Brašnić, direktor VARGON d.o.o., prof. dr. sc. Slavko Krajcar, profesor na Fakultetu elektrotehnike i računarstva te Miodrag Šajatović, glavni urednik Lider media, koji je ujedno i moderirao panelom.

Govoreći o investicijskoj klimi u Hrvatskoj, državni tajnik Lucić je istaknuo da unatoč pandemiji većina proizvodnje nije zabilježila značajniji negativni utjecaj na poslovanje, za razliku od drugih sektora poput turizma ili prijevoza. Naglasio je važnost NPOO-a i VFO-a, putem kojih će Hrvatska imati na raspolaganju preko 24 milijarde eura u sljedećih deset godina.

Istaknuo je jačanje trenda „nearshoringa“ kojim će europske investicije, za potrebe europskog tržišta ostajati u Europi. Multinacionalne kompanije se okreću prema srednjoj i istočnoj Europi, umjesto prema Dalekom istoku. S obzirom na iskustvo iz pandemije koje nam je pokazalo da je prva reakcija zemalja bila zatvaranje granica, u nadolazećem razdoblju očekuje se usmjeravanje prema skraćivanju dobavnih lanaca. Državni tajnik Lucić je naglasio da Hrvatska ima mogućnost privući više proizvodnih investicija, a poticaj će biti nacionalna sredstva i EU fondovi.

 



Priopćenja